Thread Tools Display Modes
Old 10-14-2007, 11:47 AM   #1
Junior Member
Join Date: Oct 2007
Posts: 1
Background Hum From Stereo

Hello all, I just purchased a Cedar Creek Fifthwheel and I am getting a hum noise from my stereo. The stereo is a Concertone Digital Surround 5.1. Has anyone had any experience with this kind of problem? Not sure what to do or if anything can be done. Since I like to listen to the stereo at very low volume the hum is quite noticable, but not a higher volume. I want to continue to respect my fellow RV neigbours.

Thank You.

Jacob.. Chilliwack BC

jacobnewfulltimer is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2007, 08:55 PM   #2
Senior Member
MRimmer's Avatar
Join Date: Jul 2006
Location: Memphis, TN
Posts: 1,067
Welcome jacobnewfulltimer to our site. I moved your post in an attempt to get you some help.

I have read at many having the same problem. Seems the new 5.1 is no better than the last version. I would call forest river and throw a fit if I had the problem.

Just my 2 cents and again welcome,


MRimmer is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2007, 08:58 PM   #3
Senior Member
powerboatr's Avatar
Join Date: Aug 2006
Location: homebase Quitman Texas at Lake Fork
Posts: 1,388
welcome aboard as well
joins us often

mine had a slight hum and i found it was a loose cnnection on the power feeds, the 12volt positive wire was not tight in the wire connector.

every now and then if its sleceted as aux and the cell phone is about to ring it goes burp burp beep then the phone rings ?????
Living in the Piney Woods of Texas.
powerboatr is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 07:51 PM   #4
Senior Member
j2detroit's Avatar
Join Date: Jul 2007
Location: Detroit Lakes MN home of We Fest
Posts: 304
powerboatr is right on track take the screws out and the unit will come out far enough to allow you to see the wires Check all the connections to make sure they are pushed together all the way Also make sure your surround sound cables are pluged in properly from your vcr,dvd,or tv if you have any of these things are hooked up to it If not you may want to shop around for a new unit
j2detroit is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2007, 07:45 AM   #5
Senior Member
Young Travelers's Avatar
Join Date: Aug 2007
Location: Lakeview Oregon
Posts: 134
with my dealings withthe same system, and also installation of car stereo systems, try to pull the unit out a bit,as mentioned below, but not too far, and check to see that your speaker wires, and antenna IN wire, are not entangled around the power supply wires, this causes interferance that causes strange noises. if you can tape or zip tie the speaker wires separately from the others as much as possible.

also check to see that the X-Bass is not on, as with low volume that will also cause a hummmmmmmm

goood luck
2007 Dodge 2500 QC 4x4 LB CTD
2004 Forest River Salem 39FBRB
2005 Kawasaki 700 4x4 ATV
2002 Kawasaki 300 4x4 ATV
2008 Chinese 110CC kids atv

4 Great Kids......
and a wonderful wife of 12 yrs now.....
Could not ask for more
Young Travelers is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2007, 08:58 AM   #6
Senior Member
Join Date: Apr 2007
Location: Justin, Tx
Posts: 2,671
to FRF!!

check the things the previous folks mentioned and keep us posted!

aintgotnun is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2007, 12:58 PM   #7
Junior Member
Join Date: Oct 2007
Posts: 10
I have the same issue, though mine is static rather than a hum. This seems typical of both the ZX500 and 600, thought the 600 is supposed to be an "improved" model. I disconnected all the inputs from my unit and the static/frying sounds your unit, the noise is the greatest with the volume at 1...oddly, when the volume is zero, it is quiet...but at 1, the noise is the greatest. I am in the process of demanding a warranty replacement, but dont hold out much hope it will be any better. I plan on recording the static in case my dealer or FR disagrees with my assessment of the issue.
jwcgc29 is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2007, 07:16 PM   #8
Senior Member
Join Date: Jul 2007
Posts: 164
chevk out the tread i started in the rockwood ultralight forums. i have an 08 2701ss rockwood and have installed 9 units. all bad. is the sound clear if you just turn on the other speakers(if you have them). mine is only noisey on channel a. it is clear on channel b and c. it is not wiring because i can make it do it on the work bench with a known good speaker. i have proven this at the dealer on his bench. the conecertone is junk and we have to demand proper repairs from forest river or replacement with a unit that works. this is b.s. when are they going to fix this long time issue.
skidoonut is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2007, 09:08 AM   #9
Junior Member
Join Date: Oct 2007
Posts: 10
Skidoonut...Im not surprised about the 9 unit thing...Im just starting the warranty process but dont hold out much hope given everything I have read.,.....just find it odd that the particular speaker selected would make a difference. Mine has static on all 3 sets of speakers. The static seems to be coming from the units power amplifier, so it doesnt make sense that it would be different from speaker to speaker...then again, this is a magical piece of junk and anything is possible.
I agree that FR needs to cut the crap and make this issue right.
jwcgc29 is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 04:14 PM   #10
Junior Member
Join Date: Oct 2007
Posts: 10
Further troubleshooting of the Concertone seems to indicate that the noise issue lies in the Dolby 5.1 is not present on the B and C speakers. Sounds like the decoder is running wild while trying to process input signals. I have passed this on to Jeff Richardson @ FR and he said he would suggest this to his techs. Cant imaging in this day and time that such a crappy piece of audio equipment could actually be mass produced.

jwcgc29 is offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by is not in any way associated with Forest River, Inc. or its associated RV manufacturing divisions.

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:46 PM.