Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-17-2012, 10:22 PM   #1
Senior Member
 
ThunderRoad's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Madison, Wi
Posts: 164
New AFrame- External Grill Won't Light

I just got my new Aframe on Monday and I've been worming my way through the different features while hanging out in Camp Driveway, and this afternoon I got to and unpacked the external grill. After assembling all the elements, I hung it on the side and plugged the gas hose into it. Unfortunately, nothing seems to be happening.

I verified gas was going into the system via lighting the stove, but from what I could see/smell, nothing was coming out of the grill (and obviously it wouldn't light either via the electric start button or a lighter).

Is there anything else in the camper I might need to do to "turn on" the external gas line beyond the ball valve on the end? I'd like to hope I missed something real obvious rather than having to work with the dealer on a defective grill or other problem.
__________________

__________________
2012 Lincoln MKX
2013 Rockwood A122BH A-Frame
ThunderRoad is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2012, 11:02 PM   #2
Phat Phrog Stunt Team
 
TURBS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Iowa
Posts: 34,337
did you turn on the valve down by the hose connection under the camper ?

Name:   images.jpeg
Views: 75
Size:  5.4 KB
__________________

__________________
TURBS is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2012, 11:13 PM   #3
Senior Member
 
ThunderRoad's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Madison, Wi
Posts: 164
That I did not do, but I just went out and took a look and didn't see any valves of any kind under the camper. Near as I can tell the only control for the gas is the valves on the gas tanks themselves. Am I missing something obvious?

(the hose does have an on/off ball valve and that was in the on position when I was testing)
__________________
2012 Lincoln MKX
2013 Rockwood A122BH A-Frame
ThunderRoad is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2012, 11:22 PM   #4
Phat Phrog Stunt Team
 
TURBS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Iowa
Posts: 34,337
ball valve lever was inline with hose ? or like the one I pictured ?
I am assuming you know on from off lol ! but have to ask !
valve on hose was most likely up under grill when connected ?
its possible there is that much air in the line .


oh wait I had this problem once !
flip your grill over ...... and look in the fitting where the hose hooks up .
is the dirt in the hole ?
my dw bless her heart took ours off once and set it on the ground and the propane connection filled with dirt !
took me awhile to find that one !
__________________
TURBS is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2012, 11:29 PM   #5
Senior Member
 
ThunderRoad's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Madison, Wi
Posts: 164
Went back out for round two of night-time troubleshooting. No dirt in the valve (good idea, though!).

Attached is a snapshot of the hose connection with the inline ball valve.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSCN0036.jpg
Views:	46
Size:	54.2 KB
ID:	16692  
__________________
2012 Lincoln MKX
2013 Rockwood A122BH A-Frame
ThunderRoad is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2012, 11:31 PM   #6
Phat Phrog Stunt Team
 
TURBS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Iowa
Posts: 34,337
Quote:
Originally Posted by ThunderRoad View Post
Went back out for round two of night-time troubleshooting. No dirt in the valve (good idea, though!).

Attached is a snapshot of the hose connection with the inline ball valve.

which is In the off position .
try turning off propane tank valves and very very slowly open them and again hook up grill and try .
IN the daylight of course lol !
__________________
TURBS is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2012, 11:34 PM   #7
Senior Member
 
ThunderRoad's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Madison, Wi
Posts: 164
yes, it's in the off position now, but was on when I was testing earlier.

I'll tackle in the morning. I also need to swing by the dealership to pick up a couple things that are still owe me from the purchase, so I'll run it past them as well if things don't start working.

Thanks for the troubleshooting. Hopefully it's something silly I'm missing.
__________________
2012 Lincoln MKX
2013 Rockwood A122BH A-Frame
ThunderRoad is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2012, 11:35 PM   #8
Phat Phrog Stunt Team
 
TURBS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Iowa
Posts: 34,337
Quote:
Originally Posted by ThunderRoad View Post
yes, it's in the off position now, but was on when I was testing earlier.

I'll tackle in the morning. I also need to swing by the dealership to pick up a couple things that are still owe me from the purchase, so I'll run it past them as well if things don't start working.

Thanks for the troubleshooting. Hopefully it's something silly I'm missing.
let me know what you find !
__________________
TURBS is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2012, 01:39 PM   #9
Senior Member
 
ThunderRoad's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Madison, Wi
Posts: 164
Good news. It turns out it was all me. I needed to attach the gas hose to the grill tighter than I had in order for it to seal - basically one more click. Once I did that, gas flowed and it lit right up.

Always glad with it's something silly on my end instead of something needing fixing.
__________________
2012 Lincoln MKX
2013 Rockwood A122BH A-Frame
ThunderRoad is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2012, 01:48 PM   #10
Phat Phrog Stunt Team
 
TURBS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Iowa
Posts: 34,337
Quote:
Originally Posted by ThunderRoad
Good news. It turns out it was all me. I needed to attach the gas hose to the grill tighter than I had in order for it to seal - basically one more click. Once I did that, gas flowed and it lit right up.

Always glad with it's something silly on my end instead of something needing fixing.
I bet the snap coulper didn't snap back in
__________________

__________________
TURBS is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Virginia Campgrounds

Reviews provided by




ForestRiverForums.com is not in any way associated with Forest River, Inc. or its associated RV manufacturing divisions.


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:22 AM.