Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-22-2016, 03:49 PM   #1
Senior Member
 
tmmar's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Long Island (Nassau County), NY
Posts: 4,238
Progressive EMS PT50

I have had this surge protector for several years now and I usually plug the protector in, turn on the breakers, and let it go through its cycle of checking the power at the pole before turning the breakers off and plugging into the protector. The last couple of days, the protector makes a clunking noise after I plug it in. It never did this before but it seems to be operating properly otherwise. I called Progressive and the tech said that it was normal.

Has anyone else who has this protector experienced it making a clunking noise?

Thanks for your input.

Tom
__________________

__________________
Tom and Margaret
2014 Berkshire 390bh-60

tmmar is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2016, 04:21 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 526
Mine too

Mine makes a definite clunking after it goes through its cycle and decides all is well and allows power through. Sounds like a relay clicking in. Mine has always done that.
__________________

__________________

2013 Ford F-350 SD Diesel, 4X4, Crew Cab, Lariat
Sabre 2014 32RCTS, Pullrite Superglide 2900 18K
Davidceder is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2016, 04:28 PM   #3
Senior Member
 
tmmar's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Long Island (Nassau County), NY
Posts: 4,238
Thanks. My concern is that mine has never done that before and I have had it for several years now.
__________________
Tom and Margaret
2014 Berkshire 390bh-60

tmmar is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2016, 04:30 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 526
I understand

I fully get it. We don't like when things change in our rigs after so many years. Good news is the 50 has a lifetime warranty.
__________________

2013 Ford F-350 SD Diesel, 4X4, Crew Cab, Lariat
Sabre 2014 32RCTS, Pullrite Superglide 2900 18K
Davidceder is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2016, 04:39 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: May 2016
Posts: 449
I have both the hard wired EMS-HW50 and the plug-in EMS-PT50. Both of them make the clunk/click sound after the delay.

That sound is the relay. Inside, there is a big relay that is spring loaded. The springs keep the relay open which prevents power from passing to the coach. After the delay and all is good, the relay slams shut to pass the power on. I assume the relay is closed magnetically.

I would bet yours has always done it but you just didn't notice.
__________________
325BH is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2016, 05:29 PM   #6
Senior Member
 
15berkxl's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: Mishawaka
Posts: 575
X2


Wayne
__________________
Wayne
15berkxl is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2016, 06:11 PM   #7
Senior Member
 
tmmar's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Long Island (Nassau County), NY
Posts: 4,238
If mine has always done this, it has done it very quietly. It has been very noticeable the last 2 days. I have never heard it before the last night.
__________________
Tom and Margaret
2014 Berkshire 390bh-60

tmmar is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2016, 06:16 PM   #8
Senior Member
 
Mmnsc's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Charleston County SC
Posts: 482
Tom
Didn't you get your ears cleaned recently LOL


Sent from my iPhone using Forest River Forums
__________________
Mmnsc is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2016, 06:29 PM   #9
Senior Member
 
tmmar's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Long Island (Nassau County), NY
Posts: 4,238
No. But I did put new batteries in the hearing aids I don't wear!
__________________
Tom and Margaret
2014 Berkshire 390bh-60

tmmar is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2016, 01:58 PM   #10
Senior Member
 
fredhardy's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Phoenix
Posts: 119
Tom - we have the same make and model rig. Whenever I plug into shore power, I get that clunk also. It's been that way since I bought it. I have always thought it was a normal connect/disconnect sound.
But I don't have the Surge Protector yet.
Regards,
Fred
__________________

__________________
Fred Hardy
Phoenix, AZ
2014 Berkshire 390BH-60
2007 Explorer Sport Trac
fredhardy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




» Virginia Campgrounds

Reviews provided by




ForestRiverForums.com is not in any way associated with Forest River, Inc. or its associated RV manufacturing divisions.

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:10 AM.