Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-27-2015, 09:08 AM   #1
Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Midland, MI
Posts: 626
False LP Gas Alarms

The LP side of our Safety Alert (#35-742) CO/LP monitor has gone off a couple of times in the last few weeks. We are not using any gas appliances but we do keep one LP tank open to as backup for the refrigerator. I guess it's possible that we have a small LP leak somewhere, but we don't smell it and we are not using up extra gas

The alarms stops after we flush the area with fresh air. Also I'm pretty sure all windows were shut (AC on) during the alarm events.

I've reset the monitor to clean the sensors but that did not correct the problem. Actually I think this may only cleans the CO sensor.

The monitor is about 3.5 yrs old with a stated life of 5 years. But we are not getting the "End of Life" alert.

So am I getting false alarms or do I have an LP problem? Any thoughts or similar experiences.
__________________

__________________
Cathy & Jeff
Midland, Michigan
2013 Sabre 32RCTS / 2012 Ram2500 Hemi
SimchaSabre is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2015, 10:26 AM   #2
Senior Member
 
VinceU's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 3,502
Quote:
Originally Posted by SimchaSabre View Post
The LP side of our Safety Alert (#35-742) CO/LP monitor has gone off a couple of times in the last few weeks. We are not using any gas appliances but we do keep one LP tank open to as backup for the refrigerator. I guess it's possible that we have a small LP leak somewhere, but we don't smell it and we are not using up extra gas

The alarms stops after we flush the area with fresh air. Also I'm pretty sure all windows were shut (AC on) during the alarm events.

I've reset the monitor to clean the sensors but that did not correct the problem. Actually I think this may only cleans the CO sensor.

The monitor is about 3.5 yrs old with a stated life of 5 years. But we are not getting the "End of Life" alert.

So am I getting false alarms or do I have an LP problem? Any thoughts or similar experiences.

Probably most common cause is faulty coach batteries gassing into RV without people detecting. Another is hydro-carbon gas which may manifest as deodorants, bug sprays etc. Batteries gas with low water level and excess charge rate.


Sent from my iPad using Forest River Forums
__________________

__________________
VinceU is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2015, 12:30 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,702
Yes, we had a similar problem after 3.5 years almost exactly, replaced the unit with a new one. No more problems.


2010 F250 5.4L 3.73
2011 Flagstaff 831FKBSS
Equal-i-zer 4pt 12K
__________________

2011 Flagstaff 831FKBSS
2010 F250 4X4 5.4L 3.73 LS
EQUALIZER E4 1200/12000
lbrjet is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
gas

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Virginia Campgrounds

Reviews provided by




ForestRiverForums.com is not in any way associated with Forest River, Inc. or its associated RV manufacturing divisions.


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:51 AM.