Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-29-2016, 07:38 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Aug 2014
Location: VLE
Posts: 8
Hard start capacitor

hi,
i was on the phone with a service man at airxcel and mentioned that i put a hard start capacitor on by coleman-mach 3+ac. he jump in saying, not to do this because it will shorten the life of the ac. "we would of added it if we felt it was needed". yet the schematic on the ac panel shows a hard start in a dotted outline connected to the run capacitor. so i am really confused about the capacitor i just added. what is the bottom line about adding the hard start?
will the extra power shorten the life span of the ac? should i disconnect on park power and only connect when using the generator.
thanks,
russ
__________________

__________________
RMFrawley is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2016, 07:46 PM   #2
Who Dares, Wins
 
doc73's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Chester County, PA
Posts: 4,825
People have been answering your hard start question I your other posts.

Mine works fine, will not hurt anything. I use it regularly and no matter whether on geni or shore power.

Sent from my SM-G930V using Tapatalk
__________________

__________________

Pat, Jen & Heather... Oh yeah and our trained attack trailer cat, Cinnamon-EOW 11/22/2017
2015 ChevyHD D-Max
2018 Artic Wolf 315tbh8
doc73 is online now   Reply With Quote
Old 05-29-2016, 07:58 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Aug 2014
Location: VLE
Posts: 8
i only had one reply that answered my post. but none about the long term effect.
__________________
RMFrawley is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2016, 08:35 PM   #4
Senior Member
 
Todouble's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 849
Hard starts won't hurt your ac! Plain and simple!!
__________________
Todouble is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2016, 01:26 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: May 2016
Posts: 7
I just added the SPP6 to my Dometic unit......it only had the run cap to begin with. No wonder my 3000W Hyundai portable unit wouldn't do it :-(
Now it runs it without any problems with only a slight load draw once the compressor kicks in. Cost me $12 ($20 shipping) in Canada from Amazon.ca and was at my door in two days!! Took more time to remove the cover than it did to install it. I'm very happy I don't have to buy a new genny!!!
Like everyone elses schematic, it shows the hard start cap as an option on some models. Can't see how it would harm the unit. If anything it should prolong the life of the compressor by preventing low voltage draw issues......but I'm certainly not an electrician or HVAC specialist :-)
__________________
FJRDarksider is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2016, 12:54 AM   #6
Senior Member
 
Join Date: May 2013
Posts: 571
Quote:
Originally Posted by FJRDarksider View Post
I just added the SPP6 to my Dometic unit......it only had the run cap to begin with. No wonder my 3000W Hyundai portable unit wouldn't do it :-(
Now it runs it without any problems with only a slight load draw once the compressor kicks in. Cost me $12 ($20 shipping) in Canada from Amazon.ca and was at my door in two days!! Took more time to remove the cover than it did to install it. I'm very happy I don't have to buy a new genny!!!
Like everyone elses schematic, it shows the hard start cap as an option on some models. Can't see how it would harm the unit. If anything it should prolong the life of the compressor by preventing low voltage draw issues......but I'm certainly not an electrician or HVAC specialist :-)
Hey, which one did you get?? Im in Ontario btw
__________________
Kuba is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2016, 02:34 PM   #7
Junior Member
 
Join Date: May 2016
Posts: 7
Quote:
Originally Posted by Kuba View Post
Hey, which one did you get?? Im in Ontario btw
right here

https://www.amazon.ca/gp/product/B00...?ie=UTF8&psc=1

Worked great!
__________________
FJRDarksider is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2016, 03:02 PM   #8
Georgia Frog Rally 2018
 
aceinspp's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Location: GA
Posts: 10,660
Looking to do. Any instructions come with installing the capacitor? Later RJD
__________________
2015 35 FT V-Lite 30WRLIKS Diamond Package
2015 Chevy 2500 6.0 4:10 gearing.
Days camped in 2016 58
Days camped so far 2017 62
aceinspp is online now   Reply With Quote
Old 06-26-2016, 04:05 PM   #9
Junior Member
 
Join Date: May 2016
Posts: 7
Quote:
Originally Posted by aceinspp View Post
Looking to do. Any instructions come with installing the capacitor? Later RJD
Just a photo.......connect the black wires (Doesn't matter which) on the SPP6 to the terminals, that have a red and white wire into it, on the run cap.

My run cap had had three terminals.....

One with a brown wire
One with three white wires (Connect one black wire here)
One with a red wire (Connect one black wire here)

I was apprehensive at first but it really is that easy.

Hope this helps
__________________
FJRDarksider is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2016, 12:57 AM   #10
Senior Member
 
Join Date: May 2013
Posts: 571
Quote:
Originally Posted by FJRDarksider View Post
Tnx, ordered!!!
__________________

__________________
Kuba is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Virginia Campgrounds

Reviews provided by




ForestRiverForums.com is not in any way associated with Forest River, Inc. or its associated RV manufacturing divisions.


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:43 AM.