Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-07-2015, 04:27 PM   #41
Senior Member
 
Mikegjax's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Orange Park Fl.
Posts: 1,328
Quote:
Originally Posted by DXSMac View Post
Ok, update. I got my coach batteries replaced. Went to Les Schwab, which is a well respected battery and tire chain in the West. Guess what, I was TOLD I got "maintenance free" batteries! It looks like there is still a thingie I can lift up to add water, but I was told they are "maintenance free." I hope so!

I didn't know we could put "maintenance free" batteries in our coaches (engine maybe, but not the coach!).

The two batteries cost me $300.

Although the control panel was showing "Full charge" when I was plugged in, as soon as I unplugged the RV it went down to 75% (before I went to get the replacements). This tells you something.

All my appliances, including the MagnaDyne, my stabilizers, and my slideouts are working fine!

Now, my only issue is trying to figure out if I do or don't have a card in the "slot" to upgrade the firmware.
If you can place an SD card in the slot, then there is not one there now. When the card is in the slot and correctly installed, the outside end of the card is recessed slightly from the face of the radio. Here is a photo of mine with the card in place,
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMAG0202.jpg
Views:	52
Size:	107.3 KB
ID:	93855  
__________________

__________________
2014 Solera 24R
USN Retired
Mikegjax is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2015, 05:58 PM   #42
Junior Member
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 23
Yes, even "maintenance free" batteries have a finite life. It sounds like they lost their "capacity" to provide full voltage, thus the drop to 75% when unplugged. If you ever service the water in a battery, it is important to do so when they are fully charged. The fluid level is always at the highest point then. If you add when they are down, the plates will discharge the electrolyte they have absorbed once charged and the fluid will make a corrosive mess. Keep us posted about the card. Mine does not have one either.
__________________

__________________
Timmy Jim is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2015, 10:54 AM   #43
Love My Sunseeker
 
DXSMac's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Pacific Northwest
Posts: 788
My previous batteries were NOT maintenance free. My CURRENT batteries ARE! But they are $130 a piece

Ok, I'll keep you all updated on the card. I definitely do NOT have a card in there.
__________________
JJ only, my cat went to Rainbow Bridge July 2015

I love my Sunseeker, when I'm on a trip I don't wanna go home!!!"

Total days camping each year: AS MUCH AS POSSIBLE!
DXSMac is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2015, 10:55 AM   #44
Love My Sunseeker
 
DXSMac's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Pacific Northwest
Posts: 788
deleted, duplicate post.
__________________
JJ only, my cat went to Rainbow Bridge July 2015

I love my Sunseeker, when I'm on a trip I don't wanna go home!!!"

Total days camping each year: AS MUCH AS POSSIBLE!
DXSMac is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2015, 12:55 PM   #45
Love My Sunseeker
 
DXSMac's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Pacific Northwest
Posts: 788
Ok, My model is the M4-LCD.

I don't have a card in the slot.

If you don't have a card in the slot, you can still update, but it's more cumbersome.

You have to install the Naviextras Toolbox on your computer or phone.

I did that.

Then, I connected an SD card to my computer to get the update. The Naviextras Toolbox kept saying I "didn't have my device connected."

So, further research says.....

In my manual, it says that I have to REMOVE the entire MagnaDyne panel.

Then, supposedly there is ANOTHER SD card in a "rear" slot. THAT is the card with the software on it. I don't have a card in the "front slot" as you do. I have to remove the MagnaDyne panel. You can't get an update until you register the EXACT card with Naviextras. And no way in **** am I removing that MagnaDyne myself.

Now, on the Naviextras website, there is a way you can register an SD card as a "mass storage" device and still get the updates. But, in the manual it says "see instructions with your device on how to do this." And, of course, the package with my SD card I used does not provide instructions on this. And when I googled, all I got was how to use "smartphones" as mass storage devices, not an actual SD card.

So, for me, it AIN'T as easy as you say it is.
__________________
JJ only, my cat went to Rainbow Bridge July 2015

I love my Sunseeker, when I'm on a trip I don't wanna go home!!!"

Total days camping each year: AS MUCH AS POSSIBLE!
DXSMac is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2015, 01:00 PM   #46
Love My Sunseeker
 
DXSMac's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Pacific Northwest
Posts: 788
duplicate post.
__________________
JJ only, my cat went to Rainbow Bridge July 2015

I love my Sunseeker, when I'm on a trip I don't wanna go home!!!"

Total days camping each year: AS MUCH AS POSSIBLE!
DXSMac is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2015, 01:41 PM   #47
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: CA
Posts: 55
DSXMac,

Just updated our M4 a few months ago and similar issue are you using Windows 8?
I had to make sure that the SD card was not showing on the desktop. Once this was done the Naviextras Toolbox recognized the card.

~onione
__________________
OniOne is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2015, 04:21 PM   #48
Senior Member
 
Mikegjax's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Orange Park Fl.
Posts: 1,328
Quote:
Originally Posted by DXSMac View Post
Ok, My model is the M4-LCD.

Then, supposedly there is ANOTHER SD card in a "rear" slot. THAT is the card with the software on it. I don't have a card in the "front slot" as you do. I have to remove the MagnaDyne panel. You can't get an update until you register the EXACT card with Naviextras. And no way in **** am I removing that MagnaDyne myself.

Now, on the Naviextras website, there is a way you can register an SD card as a "mass storage" device and still get the updates. But, in the manual it says "see instructions with your device on how to do this." And, of course, the package with my SD card I used does not provide instructions on this. And when I googled, all I got was how to use "smartphones" as mass storage devices, not an actual SD card.

So, for me, it AIN'T as easy as you say it is.
If you have a card slot in the front, there will not be another slot on the back. On the newer models like mine and yours, all updates are done from the front SD card slot. The manual is out of date.

You should give Magnadyne a call and I'm sure they will help you out. Don't pull the radio; it is not necessary to do so.
__________________
2014 Solera 24R
USN Retired
Mikegjax is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2015, 08:18 PM   #49
Senior Member
 
Mikegjax's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Orange Park Fl.
Posts: 1,328
One thing I don't know is if the earlier Magnadynes had an SD slot on the front to use for music etc. and a reader on the back for updating. Mine on has the one on the front that can be used for updating and music etc. none of the back. Anyone with an older unit have the answer?

The non MBS Magnadynes are easy to remove with the 2 "U" shaped stiff wire tools that came with the unit.
__________________
2014 Solera 24R
USN Retired
Mikegjax is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2015, 08:20 PM   #50
Love My Sunseeker
 
DXSMac's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Pacific Northwest
Posts: 788
Quote:
Originally Posted by OniOne View Post
DSXMac,

Just updated our M4 a few months ago and similar issue are you using Windows 8?
I had to make sure that the SD card was not showing on the desktop. Once this was done the Naviextras Toolbox recognized the card.

~onione
I have Windows 8 and I don't have SD card on the desktop. Obviously I'm missing something.

Gotta call MangnaDyne.

Quote:
Originally Posted by Mikegjax View Post
One thing I don't know is if the earlier Magnadynes had an SD slot on the front to use for music etc. and a reader on the back for updating. Mine on has the one on the front that can be used for updating and music etc. none of the back. Anyone with an older unit have the answer?
Oh, my manual had a special INSERT telling me that I have the "rear" card. And that I have to pull it out. NO WAY!
__________________

__________________
JJ only, my cat went to Rainbow Bridge July 2015

I love my Sunseeker, when I'm on a trip I don't wanna go home!!!"

Total days camping each year: AS MUCH AS POSSIBLE!
DXSMac is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Virginia Campgrounds

Reviews provided by




ForestRiverForums.com is not in any way associated with Forest River, Inc. or its associated RV manufacturing divisions.


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:53 PM.