Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-13-2019, 09:45 AM   #1
Senior Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: payson, az
Posts: 1,840
tpms position on dually pickup?

i have 2015 ram 3500 with dual rear wheels and tire pressure sensors mounted inside the rims. i went to get a front end alignment and tire rotation. i clearly told the counter attendant about the tire pressure sensors and i was assured they have a device they use to read the position of the sensors and will update that position into the truck memory. so i got the truck back and the pressure readings on the driver display did not look right. so i personally checked the pressure of each wheel (all 6) and made sure each was to the proper pressure (80 psi front, 65 psi rear). yet driving a few miles the pressures on the display was still wrong (it showed the inner rears having 80 psi and the front having 65 psi). so back to the tire store. i explained to problem to the counterman and his first response was that ram didn't put pressure sensors on 3500's. that took a trip to the truck to show him that they do. so he said they would reprogram them. left truck for the day and came back that afternoon and another guy came over to explain that couldn't do anything as the rear tire are too close together for the programmer to distinguish between the inner and outer wheel. he said because of this their programming device does not support duallys.

so i've got a couple of questions:

how is the truck able to distinguish the pressure reading form the inner and outer tires in order to display it on the display panel?

how do i get the sensors reprogrammed to their new and current position?

i have a feeling i'm not dealing with a top tier tire store, though it is part of a large national chain.
__________________

__________________
2015 cardinal model 3825fl
2015 dodge ram 3500 dually
CHICKDOE is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2019, 07:19 PM   #2
Failure is my business
 
2Evil4U's Avatar
 
Join Date: Jun 2016
Location: Slaughter, LA
Posts: 542
I rotated the tires on my 17 3500. Took about 5 miles before they reset properly in the evic. Not sure how it does it, but it worked.
__________________

__________________
Current vehicle list: 17 RAM 3500 4x4 Cummins Aisin 4.10, 16 Flagstaff 832IKBS, 14 RAM 1500 4x4 Hemi 3.92 Bilstein 5100's Derale oil cooler, 97 F150 4x4 5.4L 278,000 miles, 80 Firebird Esprit Aussie Burnout Car https://youtu.be/v06VjII7HmE, 78 Harley Davidson FX 79,000 miles dad bought new, 71 El Camino ZZ3 TH400 12-Bolt, 37 Ford 3 window 502 Chevy dad built
Days Camped: 2016: 43, 2017: 83, 2018: 44, 2019: 78
2Evil4U is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2019, 02:45 PM   #3
Senior Member
 
Lins's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Yellowknife
Posts: 548
Quote:
Originally Posted by 2Evil4U View Post
I rotated the tires on my 17 3500. Took about 5 miles before they reset properly in the evic. Not sure how it does it, but it worked.
Is yours a dually though? Some people have commented that on duallies you have to dismount/remount the tires to rotate properly and have the sensors work. What does the owners manual say?

Edit: looks like manual says rotate side to side only.
__________________
2007 Rockwood 2701SS
2017 Ram 2500 Granite Crystal SAP Laramie 6.7L
2014 Triumph Bonneville. NH Togas, TTP Tune 3
1953 GMC 9314
Lins is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2019, 02:47 PM   #4
Failure is my business
 
2Evil4U's Avatar
 
Join Date: Jun 2016
Location: Slaughter, LA
Posts: 542
Yep dually. As I have the cheap steelies I rotated front to back and in to out. It automatically updated after a bit of driving.
__________________
Current vehicle list: 17 RAM 3500 4x4 Cummins Aisin 4.10, 16 Flagstaff 832IKBS, 14 RAM 1500 4x4 Hemi 3.92 Bilstein 5100's Derale oil cooler, 97 F150 4x4 5.4L 278,000 miles, 80 Firebird Esprit Aussie Burnout Car https://youtu.be/v06VjII7HmE, 78 Harley Davidson FX 79,000 miles dad bought new, 71 El Camino ZZ3 TH400 12-Bolt, 37 Ford 3 window 502 Chevy dad built
Days Camped: 2016: 43, 2017: 83, 2018: 44, 2019: 78
2Evil4U is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2019, 02:50 PM   #5
Senior Member
 
Lins's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Yellowknife
Posts: 548
Quote:
Originally Posted by 2Evil4U View Post
Yep dually. As I have the cheap steelies I rotated front to back and in to out. It automatically updated after a bit of driving.
I wonder if the manual says side to side because of the sensors or just in case you have the polished outside wheels. My 2500 relearns on its own as well. Maybe the OP has to drive it more?
__________________
2007 Rockwood 2701SS
2017 Ram 2500 Granite Crystal SAP Laramie 6.7L
2014 Triumph Bonneville. NH Togas, TTP Tune 3
1953 GMC 9314
Lins is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2019, 03:01 PM   #6
Senior Member
 
Mr Towed's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Long Island, NY
Posts: 282
If their sensor tool won't work because the tires are too close together, they should take the outer tires off an move them far enough away. They are a tire shop, they should know how to take tires off and put them back on.

I don't know about your truck specifically but on some vehicles you can learn sensors by putting the vehicle in a learn mode and drain/add air pressure to the tires one by one to identify them to the system.
__________________
Travel Trailer: 2004 Flagstaff 25LB
New Tow Vehicle: 2017 F-150 3.5 Ecoboost, supercrew short bed FX4 Lariat
Old Tow Vehicle: 2009 Silverado 2500HD 4x4 Ext. Cab Short Bed
Cats: Rhody and Hazy
Mr Towed is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2019, 10:54 PM   #7
Senior Member
 
Join Date: May 2015
Posts: 183
I have 2015 dually also. The inner rears have to stay in the inner position. The only way to rotate them is side to side. The outside rears and front wheels can be swapped. The reason for this is they use a different frequency for the rear inners and outers so the ECM can distinguish between the inner and outer rear wheels.
__________________
2015 Cherokee 274DBH
2015 Ram 3500
klrobert is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2019, 06:04 AM   #8
Senior Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: payson, az
Posts: 1,840
klrobert, thanks for the info on the different frequencies! that makes a lot of sense. i'll have to remember that as some day the sensors are going to have the batteries run out and i'll have to get new sensors. better get the right frequency sensors.

so the tire shop moved the fronts to the inner dually position. then they weren't able to reprogram anything because their portable programming machine does not have a dually option (6 wheels) for ram trucks. i have an appointment net week with the local dealership and we'll see how it goes.

some time ago when i got tires at costco they did say that they only way to rotate the tires was to actually dismount the tire from the rim and move the tires to while leaving the rims in the same position. i guess i'll learn some more next week at the dealership.

sometimes little things become way too complicated!
__________________
2015 cardinal model 3825fl
2015 dodge ram 3500 dually
CHICKDOE is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2019, 03:00 PM   #9
Global Nomad
 
Scheinin's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Location: In my 36CKTS 5th Wheel
Posts: 542
I also have the RAM 3500 dually. I had the same problem as OP. Each time I had the tires changed or rotated, I went to a RAM dealer. I am traveling full time across the country. The dealers obviously don't know of this issue. First I was told I had a bad sensor, and bought a new one. Next time the dealer told me I had a bad relay, I bought a new one ($300.00). Then I read on a forum the problem, as stated above. Now, I tell the dealer they have to manually celibate the sensors.

It appears few RAM dealers know how to handle the 3500 dually.
__________________
Steven J. Scheinin
2015 RAM 3500 4X4
6.7L CTD Dually pulling a
2016 Cedar Creek 36CKTS


Scheinin is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2019, 03:05 PM   #10
Senior Member
 
Lins's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Yellowknife
Posts: 548
Quote:
Originally Posted by Scheinin View Post
I also have the RAM 3500 dually. I had the same problem as OP. Each time I had the tires changed or rotated, I went to a RAM dealer. I am traveling full time across the country. The dealers obviously don't know of this issue. First I was told I had a bad sensor, and bought a new one. Next time the dealer told me I had a bad relay, I bought a new one ($300.00). Then I read on a forum the problem, as stated above. Now, I tell the dealer they have to manually celibate the sensors.

It appears few RAM dealers know how to handle the 3500 dually.
If they handle HDs regularly they might have intentionally hosed you. There’s a section in the manual where you can apply right to FCA for such cases for a potential refund
__________________

__________________
2007 Rockwood 2701SS
2017 Ram 2500 Granite Crystal SAP Laramie 6.7L
2014 Triumph Bonneville. NH Togas, TTP Tune 3
1953 GMC 9314
Lins is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
tpms

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Forest River, Inc. or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:48 PM.