Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-05-2018, 12:19 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Arizona
Posts: 24
E450 motor just stopped. No electrical power

I was taking our 2013 3107DS to emissions yesterday and encountered a really strange issue. After running for about 25 minutes the motor and all electrical just stopped. Nothing on the dash when turned the key and I was able to get it stopped. After sitting for a minute power came back and I was able to restart engine and get it to emissions station. On way home it continued to stop and restart after sitting for a 45-minute period.



Question to the owners of E450's out there is have anyone experienced this before? If so what did you find to fix this issue? I am taking it in for repair shop to look at and would like an idea of where to point them in advance. Thanks Patrick, 2013 Sunseeker 3170DS
__________________

aydodster is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 08:38 AM   #2
Senior Member
 
Duckogram's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 2,207
In order for your chassis power to up and die you have to lose connection to both your battery and alternator. The common point that would do that is likely to be one of two basic parts. Those are your ignition switch and your main fusible link. Either one of those parts can crack and cause a power disconnect when heated then reconnect when cooled. Should not be too hard to diagnose with a meter. YMMV
__________________

__________________
ILB
Duckogram is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 01:23 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Arizona
Posts: 24
E450-wont run

thanks for the tips. I will pull out the schematics on the engine and see if I can track down the main fuse and the other items. Would be nice to fix them without a shop charge Patrick
aydodster is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 01:55 PM   #4
Pickin', Campin', Mason
 
5picker's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: South Western PA
Posts: 8,602
Sounds like a connection somewhere opening up when the vehicle warms up and gets hot.
Then after sitting and it cools down, it makes connection and away you go.

You are going to have to do some detective work with a meter and when it quits, start tracing voltage, beginning at the battery(ies)
__________________
_________________________________________
2016 Flagstaff 8529IKBS Diamond Package 5th Wheel-Goodyear Endurance Tires
2017 Ford F-Series SCREW 4x4 - Factory Puck
TST Tire Monitor w/Repeater - Sinemate 3500w Gen.

Days Camped: '15=22 '16=46 '17=30 '18=51
5picker is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 03:18 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Wisconsin/Florida
Posts: 1,200
Have you tried a diagnostics test to see if there is an error code?

Also, your rig is 5 yrs old and you may have battery cable corrosion. We had a vehicle last year that started when it chose and quit when it chose to. The battery cable was replaced, but the ground cable was not. When inspecting the ground cable, the cable itself was corroded. Once that was replaced, the vehicle started and ran without fail. Less than a $10 fix.

The most commonly overlooked problem with electrical systems is the ground.
There is no fuses with a ground and most often everything works or nothing works. And that is what you are describing.
PenJoe is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 03:41 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: SO-CAL
Posts: 308
all of them seem to have what to start with.
__________________
RETIRED U.S. NAVY
2017 FORESTER 3051S
IN SO-CAL
Philkaty is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 04:41 PM   #7
Senior Member
 
Garrette's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 1,198
E450 motor just stopped. No electrical power

I have a 2014 Sunseeker 3170 DS. Please post the cause and correction when problem is solved. Thank you.
Garrette is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 04:47 PM   #8
2007 WildCat 32QBBS
 
05CrewDually's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: NJ
Posts: 2,329
First thing to check is battery connections. Next is to have the batts load tested.
__________________
*Current: 2005 Ford F350 Crew Cab Dually 6.0 diesel 4x4*
*Retired: 1987 F350 Crew Cab Dually 6.9 turbo diesel
2007 Forest River WildCat 32QBBS
05CrewDually is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 06:07 PM   #9
Senior Member
 
Join Date: Jun 2017
Location: British Columbia Canada
Posts: 207
Quote:
Originally Posted by PenJoe View Post
Have you tried a diagnostics test to see if there is an error code?

Also, your rig is 5 yrs old and you may have battery cable corrosion. We had a vehicle last year that started when it chose and quit when it chose to. The battery cable was replaced, but the ground cable was not. When inspecting the ground cable, the cable itself was corroded. Once that was replaced, the vehicle started and ran without fail. Less than a $10 fix.

The most commonly overlooked problem with electrical systems is the ground.
There is no fuses with a ground and most often everything works or nothing works. And that is what you are describing.
X 2 Also probably the cheapest place to start, easy do it yourself.
__________________
2017 FR3 28 DS
cariboo camper is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 06:43 PM   #10
Senior Member
 
Total Loss's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 643
Loose or corroded ground would be my first guess.
__________________

__________________
"If you are going through hell..keep going"
W. Churchill
Total Loss is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
electric, electrical, power

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Forest River, Inc. or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:16 AM.