Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-15-2016, 09:24 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Rapid City, SD
Posts: 23
Atwood furnace shuts off

I have a 2016 Sanibel 3601. The furnace shut down a month ago fan and furnace at same time. Atwood sent a 20 amp breaker because the one that came with the trailer was 15 and they thought that would solve the problem. A certified repairman installed it on the furnace. Two weeks later t shut down again without the cool down. Has anyone had this problem?
__________________

__________________
oldgreymayor is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2016, 09:49 AM   #2
Pickin' & Campin'
 
5picker's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: South Western PA
Posts: 4,999
Is the new 20 amp breaker kicking?
__________________

__________________
_________________________________________
2016 Flagstaff 8529IKBS Diamond Package 5th Wheel
2017 Ford F-Series SCREW 4x4
TST Tire Monitor w/Repeater - Sinemate 3500w Gen.
Days Camped: '15=22 '16=46 '17=30
5picker is online now   Reply With Quote
Old 01-15-2016, 10:02 AM   #3
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Rapid City, SD
Posts: 23
Yes
__________________
oldgreymayor is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2016, 10:06 AM   #4
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Rapid City, SD
Posts: 23
The repairman is here now. He has reset the breaker twice and it still trips. I know it's a furnace, but the vents close to the furnace are extremely hot. The repairman thought so too.
__________________
oldgreymayor is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2016, 10:39 AM   #5
Pickin' & Campin'
 
5picker's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: South Western PA
Posts: 4,999
Have him do a load test on the furnace.
__________________
_________________________________________
2016 Flagstaff 8529IKBS Diamond Package 5th Wheel
2017 Ford F-Series SCREW 4x4
TST Tire Monitor w/Repeater - Sinemate 3500w Gen.
Days Camped: '15=22 '16=46 '17=30
5picker is online now   Reply With Quote
Old 01-16-2016, 12:19 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: May 2015
Posts: 209
Check all heat vents and ducts for blockage or closed vents. Sounds like the furnace is putting out heat but it is backing up into the furnace and loading the blower wheels. Normally in this situation the thermal switch should shut it down not the breaker. You may have crushed flex ducting. If the thermal cutoff is not working then the breaker will overload. Will it run ok when tested on a bench out of the unit?
__________________
hillsdaletc is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2016, 03:13 PM   #7
Member
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 43
If it is tripping the breaker have the repairman get out his meter and check for short in furnace wiring
__________________
Danesville is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2016, 03:29 PM   #8
Senior Member
 
CaptnJohn's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Location: Eastern NC
Posts: 2,710
Curious to what is found. Another thread here today with Atwood problems on a 2015 and I have problems on a 2016 also. Atwood told me to use a slow burn fuse.
Surprised they sent a 20 amp as the docs on all Atwood I've seen to 34,000 BTU say use nothing higher than 15 amp fuse.
My problem is continual fuse blown. They suggested a Bussman 22715 which is a 15 amp slow burn ~~ light blue color. Almost impossible to find locally so I ordered online. They will not arrive until next week.
__________________

__________________
CaptnJohn is online now   Reply With Quote
Reply

Tags
furnace

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Virginia Campgrounds

Reviews provided by




ForestRiverForums.com is not in any way associated with Forest River, Inc. or its associated RV manufacturing divisions.


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:36 PM.