Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-12-2007, 10:09 PM   #1
Senior Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: MN
Posts: 223
Truck problem -anyone a mechanic out here?

Due to some late season snow/ice I’ve been driving my truck the last couple of days.
Truck = 2004 Ford F-250, 6.0 Diesel.
Auto transmission, and I noticed when putting it into reverse it wouldn’t actually go into reverse immediately.
Next I noticed that while in Park and stepping on the brake pedal, the speedo is actually measuring ~10mph!
Dealer wired my Prodigy last winter, but I didn’t actually mount and plug it in until a couple weeks ago.
Don’t know that I’ve used the truck since I did that (or at least didn’t notice these issues).
With that in mind, I removed/unplugged the brake controller, which seemed to make the issue go away.

I need to test this further, but though I’d throw a post out here, for suggestions from those with experience.

Thanks!

(edit to include truck model/year - thanks Bear!)
__________________

__________________
'05 Rockwood ROO 25RS
mn_308 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2007, 10:17 PM   #2
Senior Member
 
Bear's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Medicine Hat, Alberta, Canada
Posts: 299
What brand/year of truck??
__________________

__________________

2000 Volvo 660 D12 425 hp 1550 torque 15 speed, Trailer Saver air ride hitch. 2006 Canadian Sport 385 RLTS 40'10" triple slide, triple axle 5'er toybox, 300 watts solar, 3000 watt inverter, Onan 5500 Marques Platnum. 1998 Polaris 300 Explorer 4X4 quad, 2003 Polaris 700 Sportsman 4X4 quad, 1994 Jeep YJ "TOAD" 3" lift 31" ProComp Mud Terrain tires

http://community.webshots.com/user/Bears319

http://www.picturetrail.com/bears319

Mission Statement : ZZZZzzzzz
Bear is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2007, 10:36 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: MN
Posts: 223
'04 Ford F-250, 6.0 Diesel

(I'm blaming the cold I have for leaving out this bit of info...)
__________________
'05 Rockwood ROO 25RS
mn_308 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2007, 10:52 PM   #4
Senior Member
 
budfans's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Levittown,Pa
Posts: 173
http://www.ford-trucks.com/ here is a web site that can help ford truck owners it's a forum site and it is large hope it helps.
__________________
07 285B+ cherokee 5er
02 F350 power stroke c/c
budfans is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2007, 11:21 PM   #5
Senior Member
 
milzat's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Prairieville, Louisiana
Posts: 1,927
You could contact Tekonsha(manufacturer of Prodigy) HERE. They may have run across this problem before.
__________________
milzat is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2007, 10:07 AM   #6
Senior Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: MN
Posts: 223
Thanks Team!

I'm a member over at ford-trucks.com, but mostly just lurk there, maybe I will post to see what I get for feedback.

I did send an email to Tekonsha.

If I have time today, I may stop by my dealer also, and ask them.
(maybe see if I can test with a different controller, to see if behavior is the same)
__________________
'05 Rockwood ROO 25RS
mn_308 is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2007, 07:08 PM   #7
Senior Member
 
MrSen's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Hamilton. Ontario, Canada
Posts: 204
I have never heard of "ford-trucks.com......thanks for the link. I am a member at f150online only because I have an 06 F150

Now, I know the f250's need to have the prodigy or any electric brake controller grounded seperately, I know this only because I have read it over at f150online and I have the same controller.

Maybe do a search there, they have a section for towing and for f250's gas and diesel.

Sounds like a ground problem to me, but I am no mechanic.

MrSen
__________________
2007 Ford F150 4X4 Lariat 5.4.
2011 8317RKSS
2006 Rockwood ROO 25rs Sold

Night's camped in 2010 36
MrSen is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2007, 08:55 PM   #8
Senior Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: MN
Posts: 223
MrSen,

I think I’ve got a membership over there also, from my last rig, just haven’t been there in some time.
I bumped into the separate ground mention somewhere along the way, and that is my next step.
After spending a couple of hours crawling around that truck, checking every plug/wire I could find, and re-soldering connections (Ford OEM harness spliced to Prodigy provided harness) I was truly frustrated until I sat down here and saw your post.

Left work early to stop by my dealer to chat with the techs, they treat customers (at least me) very well.
Explained the situation, told them I had spoken with Tekonsha on the phone, and they thought it was probably a short near the trailer connection do to recent climate (salt, sand, wet…). The dealer disagreed, but suggested running to a solid ground. They even opened up a new Prodigy which we plugged in to confirm that it wasn’t the controller itself.

Step 1 - go to store for some beer
Step 2 - go back to work on the truck…
__________________
'05 Rockwood ROO 25RS
mn_308 is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2007, 10:41 PM   #9
Senior Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: MN
Posts: 223
I'm about at my wits end with this!
Ran from the ground wire on the Prodigy straight to the negative battery post, and the misbehavior is still occurring.
Worst part is how inconsistent it is.
In Park, step on brake once, speedo jumps, second time, nothing, third time, nothing, then speedo jump on release of pedal...(just an example, it's not repeatable at all).
Thought I was onto something when I had the boost feature set on 3, as every tap on the brake pedal would 'bounce' the speedometer, but then that stopped after a couple of taps on the pedal.
GRRRRRRR.... I'm done for tonight.

Maybe tomorrow I'll have a chance to tackle this again, when I am a little more fresh in both mind and body.
__________________
'05 Rockwood ROO 25RS
mn_308 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2007, 09:57 AM   #10
Senior Member
 
MrSen's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Hamilton. Ontario, Canada
Posts: 204
WOW......looks like you tried almost everything........keep plugging away at it, I know it can be frustrating at times but sounds like you are trying everything.

Maybe do step 1 a few times more.....lol...... Let us know how you make out and good luck.

MrSen
__________________

__________________
2007 Ford F150 4X4 Lariat 5.4.
2011 8317RKSS
2006 Rockwood ROO 25rs Sold

Night's camped in 2010 36
MrSen is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Virginia Campgrounds

Reviews provided by




ForestRiverForums.com is not in any way associated with Forest River, Inc. or its associated RV manufacturing divisions.


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:53 AM.