Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-14-2012, 05:20 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 2
Hot Water Heater will not light

The igniter works but no gas is coming through light, need help to check what the problem could be. I have owned RVís forever and do a lot of my own work. The model is SW12DE, Serial Number is 110406785. Any help to find the problem would be great it is brand new coach and I am a long ways from service center.
__________________

__________________
wildolsen is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2012, 05:31 PM   #2
Phat Phrog Stunt Team
 
TURBS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Iowa
Posts: 34,337
Quote:
Originally Posted by wildolsen
The igniter works but no gas is coming through light, need help to check what the problem could be. I have owned RV’s forever and do a lot of my own work. The model is SW12DE, Serial Number is 110406785. Any help to find the problem would be great it is brand new coach and I am a long ways from service center.
Shut propane tank valves then wait 20 seconds then 're open very very slowly.
Ron
__________________

__________________
TURBS is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2012, 11:58 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 2
Hotwater Tank still doesn't light

I checked to see if the solenoid where getting 12 volts when trying to light and they are showing 12.5 or more. Still no gas after trying the shut off thing. One tank is half full and the other is full. Any other ideas would be a lot of help.
Thanks
__________________
wildolsen is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2012, 12:02 AM   #4
Senior Member
 
TTNewbees's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 440
I am no expert, but when I had an issue, I light my stove, switched fridge to gas for five minutes cause both are after HW heater. I have a RK model.
__________________
Mike
2012 Lacrosse 303RK
2012 F250 6.7 diesel
TTNewbees is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2012, 12:03 AM   #5
Senior Member
 
TTNewbees's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 440
Oh, then it lit and heated..
__________________
Mike
2012 Lacrosse 303RK
2012 F250 6.7 diesel
TTNewbees is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2012, 08:32 AM   #6
Site Team
 
KyDan's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Louisville, KY
Posts: 6,732
Quote:
Originally Posted by wildolsen View Post
I checked to see if the solenoid where getting 12 volts when trying to light and they are showing 12.5 or more. Still no gas after trying the shut off thing. One tank is half full and the other is full. Any other ideas would be a lot of help.
Thanks
My first guess is a stuck solenoid valve at the burner.
Are you SURE you have gas to the rest of the RV?
You say it's a coach-- those have a LP shutoff that's interlocked with
the Propane gas detector. IF the detector is faulty or the solenoid
it connects to are faulty you get no gas anywhere.

If everything else is working normally but just no gas at the burner
of your water heater, I'm going with a stuck solenoid valve in the water heater. Try tapping the solenoid with a screwdriver handle
while it's trying to light.

Good Luck.
If you get it working please write back and tell us what you found.
__________________
Peace!
Dan & Rita D
2004 5.3L Silverado 1500 ext. cab 2WD
1999 Suzuki Intruder Motorcycle
Blue Ox WD hitch, AirLift load levelers

Camping days 2010-53, 2011-47, 2012-41,
2013-41, 2014-31, 2015-40, 2016-44, 2017-63
KyDan is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2012, 08:38 AM   #7
Senior Member
 
BlakeB's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Iowa
Posts: 404
Quote:
Originally Posted by f1100turbo View Post
Shut propane tank valves then wait 20 seconds then 're open very very slowly.
Ron

+1... Mine does it occassionally and i'll shut the gas off for a lil bit and turn it back on. I've only used my hot water heater on this TT once though. I usually dont light it.
__________________
TT = 2014 Palomino Solaire Eclipse 318TSBHK
TV = 2014 Ram 2500 Big Horn 6.4L V8
Pit Crew: DW (Robin)
Kids: 3yo DD (Riley), another DD cookin (Kennedy)
Security: 5yo Boxer (Sasha), 14yo yorkie (Porter)...he was married in
BlakeB is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2012, 08:41 AM   #8
Site Team - Lou
 
Herk7769's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: South Eastern PA
Posts: 21,169
I would also check the high temp reset button.

Here is the manual for the 10 gallon Suburban in case you don't have the 12 gallon manual handy.

Gas will not flow if the 12 volt high temp thermostat is popped or the connecting wire is blown (like on the left in the photo). It will also not flow if there has been 3 failed relight attempts. (To reset the control board counter, pull the fuse to the water heater).
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Hot Water Heater.jpg
Views:	218
Size:	46.6 KB
ID:	18077   Click image for larger version

Name:	Limit Switch Reset.jpg
Views:	130
Size:	47.7 KB
ID:	18078   Click image for larger version

Name:	Capture.jpg
Views:	291
Size:	47.4 KB
ID:	18079  
Attached Files
File Type: pdf subsw10.pdf (183.5 KB, 37 views)
File Type: pdf Water Heater swinstall.pdf (2.23 MB, 41 views)
__________________

Lou and Laura with Bella - German Short Hair Pointer
2008 GMC Sierra 2500HD Crewcab SB Allison Duramax
2010 Flagstaff 8526RLWS - Superglide 3300
HAM CALLSIGN - KC3FFW
Herk7769 is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2012, 08:54 AM   #9
Site Team
 
KyDan's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Louisville, KY
Posts: 6,732
Hey Lou, he said it's clicking trying to light AND he's got voltage at the
solenoid. IF that's true, it's not the board or reset tripped.

I'm really wondering if he has LP at the solenoid!!! I'm thinking the LP
is off somewhere- probably the LP gas detector safety solenoid.
He says brand new. Gotta wonder if it was tested at the dealer during
initial inspection when he got the keys?
__________________
KyDan is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2012, 09:02 AM   #10
Site Team - Lou
 
Herk7769's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: South Eastern PA
Posts: 21,169
Quote:
Originally Posted by KyDan View Post
Hey Lou, he said it's clicking trying to light AND he's got voltage at the
solenoid. IF that's true, it's not the board or reset tripped.

I'm really wondering if he has LP at the solenoid!!! I'm thinking the LP
is off somewhere- probably the LP gas detector safety solenoid.
He says brand new. Gotta wonder if it was tested at the dealer during
initial inspection when he got the keys?
Sorry, I missed that.

Does the furnace work? If there is enough gas to fire the furnace the propane is fine.

If he smells gas at the water heater it could be a blocked flue resulting in an over rich mixture.

If no gas and spark it could be the solenoid or a blocked jet.

Remember 3 no-lights and it is locked out. The unit must be switched off to reset the control board.
__________________

__________________

Lou and Laura with Bella - German Short Hair Pointer
2008 GMC Sierra 2500HD Crewcab SB Allison Duramax
2010 Flagstaff 8526RLWS - Superglide 3300
HAM CALLSIGN - KC3FFW
Herk7769 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Virginia Campgrounds

Reviews provided by




ForestRiverForums.com is not in any way associated with Forest River, Inc. or its associated RV manufacturing divisions.


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:43 AM.