Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-27-2018, 12:20 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
No water after filter was installed

Just installed the first water filter in our 2017 Sunseeker Motorhome. Don't know what the problem is, once the filter was installed, turned on the pump and opened the faucets and there is no water coming through the lines.
Any suggestions?
Thanks
__________________

jopedersen is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 05:45 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Waynesville
Posts: 13,903
Quote:
Originally Posted by jopedersen View Post
Just installed the first water filter in our 2017 Sunseeker Motorhome. Don't know what the problem is, once the filter was installed, turned on the pump and opened the faucets and there is no water coming through the lines.
Any suggestions?
Thanks
Were you using the System "Without a Element Installed" and now you have installed it and No Flow? Do you have Flow using "City Water"? Youroo!!
__________________

__________________
youroo is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 06:30 AM   #3
Senior Member
 
jeff64's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: N. Illinois
Posts: 1,438
Quote:
Originally Posted by jopedersen View Post
Just installed the first water filter in our 2017 Sunseeker Motorhome. Don't know what the problem is, once the filter was installed, turned on the pump and opened the faucets and there is no water coming through the lines.
Any suggestions?
Thanks
Since this is your first time, is the winterization valve (the valve positioned before the pump) still turned to draw from the antifreeze port? Try rotating the selector lever to be in-line with the hose coming from the freshwater tank
__________________
2016 Flagstaff 27VRL Emerald
14K Equalizer
2014 GMC 2500HD CC 4X4 6.0L
jeff64 is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 09:27 AM   #4
Junior Member
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
No water after water filter change

Hi
New motorhome, came with the filter system but the dealership did not install the water filter. During the walk through the turned on the kitchen tap and there was water flowing. Not sure now if they were hooked up to the city water or not. We have not used the water and installed the filter, opened up all the taps, waited a bit and then turned on the pump, water started to come through and then slowed to nothing.
No problem with the water flowing when hooked up to city water. All taps inside and the outdoor shower works on city water. I can see the water flowing through the filter.
Thks
jopedersen is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 09:33 AM   #5
Site Team
 
Kaadk's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 5,173
If it works on city water, it's probably not an issue with the filter.

Just to check, are you sure there's water in the FW tank for the pump to use?
__________________
There's no use crying over spilt milk... unless it's on your keyboard.
Kaadk is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 09:37 AM   #6
Senior Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 203
Can't remember the brand of system I had when it happened but I put the filter in upside down (didn't know there was a right side up) and the flow stopped.
Go UK is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 09:43 AM   #7
Junior Member
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
Yes, it is in line.
jopedersen is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 09:44 AM   #8
Junior Member
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
Yes, there is water. The dealership filled the water and we can see the level is full on the control panel
jopedersen is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 09:46 AM   #9
Junior Member
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
Filter can go in either way, exactly the same top and bottom
jopedersen is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 10:16 AM   #10
Senior Member
 
bubbles's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4,289
have you checked post #3 off your list? There also is an inline strainer between the holding tank and the pump. Verify it is not clogged.
bubbles is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 10:26 AM   #11
Phat Phrog Stunt Team
 
AquaMan's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Tipp City, OH
Posts: 7,143
When you turn the pump on, does it build pressure and turn off?
__________________
2016 Georgetown 364TS
2017 Jeep Rubicon Recon toad
Nights Camped 2019 - 17
AquaMan is online now   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 10:27 AM   #12
Out of Order
 
Join Date: Jan 2016
Location: Concord, CA
Posts: 80
Had the same thing happen at a site in NorCal. Turns out the water supply at the campground had silt buildup and instantly clogged the filter, choking off the water supply. Took the filter off and all was well. Have you tried running water w/o the filter attached?
__________________
Todt and Connie and Hank the Doodle
2016 Wildcat Maxx 24RG
2016 Ford F250 6.7L Diesel
todtc318 is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 03:46 PM   #13
Senior Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Hastings new York
Posts: 128
In order for the pump to pull water out of your tank make sure the filter bottle is full of water when you put it back on or the pump will not work. Ask me how I know.
No more shoveling is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 04:09 PM   #14
Senior Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Port Orange Fl / Garden City Michigan
Posts: 667
Check the actual filter both ends should be open, Aprox 1 inch opening on each end. I had purchased a filter that had 2 very small holes 3/16 in the center of the filter and had no water flow from it. Got the correct filter and that corrected the problem.
__________________
2014 SUNSEEKER 3010DS
TOADS, 2012 FOCUS OR 1998 JEEP WRANGLER,
Kevin & Judy is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 04:38 PM   #15
Junior Member
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
No water after water filter installed

Yes, the filter was full of water. How do you know.
Thks
jopedersen is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 04:38 PM   #16
Junior Member
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
Brand new filter, first one to be installed
jopedersen is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 04:39 PM   #17
Junior Member
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
Pump turns on but no pressure to move the water
jopedersen is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 09:26 PM   #18
Junior Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: Indy
Posts: 26
No water after new filter

If you disconnect fw line and hook up winterizing tube in water do you get water were through pump? It only takes a small drop of ice to make pump fail at the . Try unhooking discharge side of pump and see what happene.
overeasy is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 09:28 PM   #19
Junior Member
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
Pump doesn't build pressure so it doesn't shut off
jopedersen is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2018, 09:30 PM   #20
Junior Member
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
The filter is the same on both ends with one inch opening. The dealer supplied the filter just didn't install it.
__________________

jopedersen is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
led, water

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Forest River, Inc. or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:56 AM.


×