Thread Tools Display Modes
Old 09-30-2008, 05:50 PM   #1
Junior Member
Join Date: Sep 2008
Posts: 2
fuse blowing

Has anybody had problems with fuse on landing gear blowing. I have a 40amp fuse and it blows whenever I use the legs. It started out blowing when I only used battery power from unit. WHen connected to truck, it worked fine. Now it blows all the time, even when connected to truck. I`ve checked for lose wires, but everything looks fine.

hammer is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2008, 06:25 PM   #2
Cyber Phrenologist
Radio's Avatar
Join Date: Jun 2007
Location: Fayetteville, GA
Posts: 1,605
I have had mine blow once, replaced a 30 amp with same value. No futher issues but I keep spare fuses on board. Have you measured your battery voltage? Measure it under load to see if it drops. Sounds like the battery is getting weaker since the problem gets progressively worse.

The other thing I would look at is mechanical, to see if anything is binding up.

And welcome to FRF!

Admin at, part of the Social Knowledge network.
"RVing and Amateur Radio served up on the same plate"
2008 (or is it 2009?) Rockwood 8280SS - 2007 F-150
Lot's of mostly Kenwood radios

Radio is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2008, 06:19 AM   #3
Head Rambler
Join Date: Mar 2008
Location: Southwest Alabama
Posts: 3,280
If you're blowing a 40 amp fuse then it sounds like the motor is failing.

Does it blow as soon as you press the button?

Does it run a bit before it blows the fuse?

Does it blow when trying to operate it in both directions or just one? (up / down)

Does it blow the fuse when there's no load on the landing gear?

Have you lubed the mechanical parts of the landing gear?

Answer a few of these questions and give us the model of your RV and maybe we can be more help.

Salem 29RKSS Pushing a 2500 Mega-Cab CTD!
Gotta go campin!
Bama Rambler is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2008, 07:17 AM   #4
Junior Member
Join Date: Sep 2008
Posts: 2
I`m running with a work and play WPF38FK,,its new and I like it alot other than this fuse problem,,its going to be warranty work I hope,,just getting it in somewhere to fix it,,so busy thought I`d give it a try myself,,
To answer your questions,,
It allows about a 5 second run on motor,,up or down,,then blows the fuse,
Even when gear is up with no load,,still blowing,,checked gear and it does not seem to be binding on anything,,
hammer is offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by is not in any way associated with Forest River, Inc. or its associated RV manufacturing divisions.

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:19 AM.