Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-26-2016, 10:15 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 10
Genset Problem

RV QG 4000. Running it for an hour each month with A/C on to load it. Won't make it to an hour. After about 40-45 minutes it shuts down. Not a low gas in the MH tank, it is full. Is there some kind of thermal cut off?
__________________

__________________
GlennSchau is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2016, 10:31 AM   #2
jeff
 
jeff64's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: N. Illinois
Posts: 684
From my small engine and generator experience, this sounds like an ignition fault. Not knowing the age of your machine but figuring either 1 or 2 piece ignitions are going to be secured into an aluminum casting, you could be dealing with a faulty ground to either component or a bad CDI. In many cases you can run a spark tester in series with the plug and either it will run much worse or you may see it die on you, confirming and ignition fault. Briggs and Stratton 19051 or equivalent. You will need to remove the components and wire brush the ground mounting and reinstall. You might get lucky and not spend an arm and a leg
__________________

__________________
2016 Flagstaff 27VRL Emerald
14K Equalizer
2014 GMC 2500HD CC 4X4 6.0L
jeff64 is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2016, 11:06 AM   #3
Senior Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 1,134
You could have the dastardly fuel pump issue. after the pump warms up it starts to fail. If that is the issue you will start to hear the pump clicking and then it begin to falter and then shut down. Common replacement part. It will then restart after it cools down and repeat the cycle.
__________________

2015 335DS
ScottBrownstein is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2016, 01:20 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Mountain Foothills of Southern Alberta
Posts: 634
It will also shut down from too high coolant temperature, make sure air flow is not restricted and also low oil pressure will cause it to shut down.
__________________

2007 Surveyor SV230
- 200 Watts Solar/MPPT Controller - 230 AH Battery Bank - 600 watt PSW Inverter - (2) 2000 watt Inverter Generators - LED Lighting - Boon Docking 99% of the time.
2009 F150 - 5.4 Litre - 6 speed - Tow Package
boondocking is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2016, 03:53 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 10
Genset Problem

Thank you everybody for your thoughts. The oil was just changed and I checked it is full. I left the basement door open and started it. A/C on. This time it only lasted 15 minutes. The machine only has 114 hours on it but is a 2008/09 model. Didn't want to restart right away. I'm thinking the fuel pump may be the culprit but guess I will see if I can find an Onan service center for further exploration. Thanks again.

Glenn
__________________
GlennSchau is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2016, 04:16 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 272
With the low hours I would put a fuel filter on it and try it again. Gas sitting in the lines will gum up and clog the little filter.
__________________
2016 Wildwood 32BHDS
2004 F-250 CC 4X4 V10
Mars is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2016, 04:25 PM   #7
Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 62
Doesn't that unit have diagnostics on the circuit board? I'd check the owners manual and then take a look at the onboard diagnostics.
__________________
2015 A122S
CJofWolfcreek is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2016, 06:59 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 10
Genset Problem

It does have diagnostics - a series of blinking lights on the control panel but nothing showed. BTW it started after an hour so really think fuel and I will change the filter.
__________________
GlennSchau is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2016, 07:25 PM   #9
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Mountain Foothills of Southern Alberta
Posts: 634
If it took an hour before it restarted, doesn't really seem like a fuel problem, seems more like an over heating problem. Maybe needed that long to cool down ?
__________________

2007 Surveyor SV230
- 200 Watts Solar/MPPT Controller - 230 AH Battery Bank - 600 watt PSW Inverter - (2) 2000 watt Inverter Generators - LED Lighting - Boon Docking 99% of the time.
2009 F150 - 5.4 Litre - 6 speed - Tow Package
boondocking is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2016, 07:45 PM   #10
Member
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 41
Had same problem. My gen set ran for 45 minutes then shut down. Thought it was an overheating problem so ran it with cabinet open and cover off, same result. Took it to Cummins and they diagnosed a bad fuel pump. Cummins tech said that he has seen this problem with the fuel pump a few times. Evidently the fuel pump heats up and causes the shut down. Replaced pump and running fine now.
__________________

__________________
2017 Berkshire XL 40 BH
2015 Jeep Cherokee Latitude
Locomo14 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




» Virginia Campgrounds

Reviews provided by




ForestRiverForums.com is not in any way associated with Forest River, Inc. or its associated RV manufacturing divisions.

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:57 AM.