Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-27-2012, 01:11 PM   #1
Senior Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Oregon
Posts: 511
Schwintek slides

Hi, don't own a Forestriver product but am interested in some of their 5th wheels. Just wondering if Forestriver is using the new Schwintek slide mechanism? I've been reading over on the RV.net site and some guys are having trouble with it. It's a new product and may have some teething problems, but some of the problems are taking weeks to fix by dealers.
__________________

__________________
goduc is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2012, 01:17 PM   #2
Senior Member
 
amxpress's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Clayton, NC
Posts: 683
They use it on my bedroom slide on my Columbus 320RS.
The standard mounting frame uses screws placed about 6" apart on the outside of the trailer. Columbus added a screw between the factory ones so now they're placed about 3" apart on my frame. Works well, so far.
Don't know what they're doing on the production line, but I imagine they would go with what works best.
__________________

__________________
2013 Palomino Columbus 320RS
2007 Dodge RAM 2500 6.7 Cummins
Reese 15K manual slider
Prodigy
M.I.L. in Florida for good!!
amxpress is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2012, 01:29 PM   #3
Senior Member
 
Crusader's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Michigan
Posts: 515
All is well with my 2011 270ret Crusader. I have the Schwintek on two of my three slides. Have not yet had a problem.
__________________
TV= 2012 F-150 FX4 Supercab
FW= 2011 270ret Crusader
Hitch= Reese Pro Series 16K Hitch
Crusader is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2012, 03:25 AM   #4
Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 50
I have a Schwintek slide. It has had problems since I bought it. They are replacing a motor now. I don't have much confidence in it. It struggles to go out and takes several attempts to get it out. I think there is a problem with the controller because it doesn't synchronize when going out. Very frustrating now that my warranty is running out.
__________________
Murphie is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2012, 08:24 AM   #5
Junior Member
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 27
Am having a problem with my bedroom slide as we speak. It is a 2012 Sabre with the schwintek, the slide goes a little over half way out then it goes sideways, you can push on it and it will reengage and go back in. I have an appointment Jan 3 to get it worked on, they think it is the motor.
__________________
2007 GMC 3500 CCLB 6.6 Duramax
2012 Sabre 320 FQDS
GSS0816 is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2012, 06:44 PM   #6
Commercial Member
 
huntr70's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: PA
Posts: 435
Here's an odd fact.......some of the Columbus have Schwintek in the bedrooms, and some don't.

Our most recent in stock units do not have them, they have the actuators and rollers.

Don't know if its a running change or an experiment......

Might be a good question for Chris Columbus.
__________________
Steve and Vicki
2 kids
2011 Dodge 3500 CTD Outdoorsman
(Tweaked!!)
2013 Columbus 320RS-ITS HERE!!
huntr70 is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2012, 07:48 PM   #7
Senior Member
 
Crusader's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Michigan
Posts: 515
Quote:
Originally Posted by GSS0816 View Post
Am having a problem with my bedroom slide as we speak. It is a 2012 Sabre with the schwintek, the slide goes a little over half way out then it goes sideways, you can push on it and it will reengage and go back in. I have an appointment Jan 3 to get it worked on, they think it is the motor.
You may have a loose wire for one of the drive motors. You will have to locate the Circuit
board for the Schwintek system. Check each connection point on the curuit board. I had the same problem with mine. Only one side of the slide was working, causing the slide to come in sideways. The wire came loose most likely from the road bounce. My curcuit board was under the stove drawer. The curcuit board was mounted to the floor of the trailer. I reattached the wire and all was well.
http://www.primetimerv.com/default.a...ideo=schwintek
__________________
TV= 2012 F-150 FX4 Supercab
FW= 2011 270ret Crusader
Hitch= Reese Pro Series 16K Hitch
Crusader is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2012, 08:53 AM   #8
Junior Member
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 27
Quote:
Originally Posted by Crusader View Post
You may have a loose wire for one of the drive motors. You will have to locate the Circuit
board for the Schwintek system. Check each connection point on the curuit board. I had the same problem with mine. Only one side of the slide was working, causing the slide to come in sideways. The wire came loose most likely from the road bounce. My curcuit board was under the stove drawer. The curcuit board was mounted to the floor of the trailer. I reattached the wire and all was well.
Prime Time Manufacturing, Manufacturers of travel trailers and fifth wheels
Thanks for the info...But it still under warranty and I am going to have them take care of it and a few other minor problems. I will keep the info for future problems if it ever arises again.
__________________
2007 GMC 3500 CCLB 6.6 Duramax
2012 Sabre 320 FQDS
GSS0816 is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2013, 09:17 AM   #9
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 1
Forward slide will move only a few inches at a time during extend or retract. I took it to a repair facility and they have informed me that the rollers on the bottom are coming out, thus dropping the slide down and causing it to jam up. When the rollers were installed they were installed improperly and the screws are pulling out. Bought in august 2011. Since I have owned this trailer I have had the roof replaced, front repaired for water leak, new tires put on it when it failed safety inspection for rotted tires, I am getting discouraged. Sorry about the rant, does anybody else been having slide problems or is this a isolated event?
__________________
Davie200 is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2013, 09:28 AM   #10
Senior Member
 
jevanb's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Michigan
Posts: 1,441
This past Sept we bought our new trailer, days before we picked up they replaced the controller, on our walk thru the master failed to open correctly, took a week to get higher amp motors installed, been ok since.
__________________

__________________
2012 Wildcat 344QB

06 LBZ ,CC 4x
lots of mods
Superglide
jevanb is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Virginia Campgrounds

Reviews provided by




ForestRiverForums.com is not in any way associated with Forest River, Inc. or its associated RV manufacturing divisions.


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:06 AM.