Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-18-2018, 11:00 AM   #1
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 138
Water pump

Pump runs but no water coming out of faucets.
__________________

welder is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2018, 11:08 AM   #2
Senior Member
 
MillMitch's Avatar
 
Join Date: Nov 2017
Location: MN
Posts: 845
Are you sure there's water in the fresh water tank? I'm asking because we just camped this weekend. I filled the freshwater tank at the campground, then headed to site. Water was coming out of siphon all teh way back to our site and stopped draining shortly after I got setup. Not sure how much siphoned out, but we made it 3 days with what was left.
__________________

__________________
Mitch in MN
2018 Patriot (Grey Wolf) 23MK travel trailer
2011 Durango 5.7L and OEM tow package
MillMitch is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2018, 11:09 AM   #3
PPST Wannabe
 
kenandterry's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Prince Edward County, Ontario, Canada
Posts: 3,077
Uhhhhhh....for sure there’s lots of water in the onboard tank?

If not.....you run the risk of burning out the pump motor.

Has it worked before? How long ago?
__________________

Ken and Terry
2010 Georgetown 330TS being pushed by our
2017 GMC Terrain toad (4 wheels down)
kenandterry is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2018, 11:16 AM   #4
Senior Member
 
jeff64's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: N. Illinois
Posts: 1,405
1st trip of year and selector at pump inlet still in the winterize a/f fill position? Check valve in city water inlet connector leaking/ pulling air? Is there at least a cap/plug on city water connection which should rule out check valve?
__________________
2016 Flagstaff 27VRL Emerald
14K Equalizer
2014 GMC 2500HD CC 4X4 6.0L
jeff64 is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2018, 11:57 AM   #5
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 138
I checked all the above still NG
welder is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2018, 12:40 PM   #6
Senior Member
 
njfishing's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 372
A few things I would check to get to the root cause....

First thing I would do is take the water supply line to the pump off (the one ruining from your tank to the pump) and see if I could suck some water out of it... If so you can eliminate that part of the system...

If that checks out next step is pull the water line coming out of the pump off start the pump and see if it's pumping water. If not and the pump runs then check out the pump itself. If it's like most you have pump diaphragms (they are little rubber plungers) that could have something fouling them or they could be shot. In either case either clear them out or note the pump model and order replacements daiphrams.

Here's a video for you which shows you some other troubleshooting routines.

If it does pump water, then your issue is downline somewhere.

Could be your by pass vales turned the wrong way when you winterised it or perhaps your low point drains are open and the water is pumping out of them.

Hope this helps.
__________________
Gerry Z
2014 Roo 21DK
Honda Ridgeline
Equalizer WDH
njfishing is online now   Reply With Quote
Old 07-18-2018, 04:28 PM   #7
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 138
Quote:
Originally Posted by njfishing View Post
A few things I would check to get to the root cause....



First thing I would do is take the water supply line to the pump off (the one ruining from your tank to the pump) and see if I could suck some water out of it... If so you can eliminate that part of the system...



If that checks out next step is pull the water line coming out of the pump off start the pump and see if it's pumping water. If not and the pump runs then check out the pump itself. If it's like most you have pump diaphragms (they are little rubber plungers) that could have something fouling them or they could be shot. In either case either clear them out or note the pump model and order replacements daiphrams.



Here's a video for you which shows you some other troubleshooting routines.



If it does pump water, then your issue is downline somewhere.



Could be your by pass vales turned the wrong way when you winterised it or perhaps your low point drains are open and the water is pumping out of them.



Hope this helps.


Thanks
welder is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2018, 05:35 PM   #8
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 138
Quote:
Originally Posted by welder View Post
Thanks


I did all of that it looks like the pump is bad.
welder is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2018, 09:44 AM   #9
Senior Member
 
njfishing's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 372
Well if the pump runs but won’t pump water its the diaphragms so clean them out or replace them its an easy job.
__________________
Gerry Z
2014 Roo 21DK
Honda Ridgeline
Equalizer WDH
njfishing is online now   Reply With Quote
Old 07-19-2018, 09:54 AM   #10
Senior Member
 
Jim34RL's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: Oswego il
Posts: 1,766
I also have an inline inlet screen before the pump in my trailer. I would make sure that the screen is cleaned and free of debris. This will un-screw and than you can clean the screen. This is one of the first items I clean when de-winterizing the trailer for the season.
__________________

__________________
Jim W.
2016 34RL CC; 2008 Ram Mega Cab 2500HD, 6.7L, 68RFE 6 speed, 4X4, Smarty S67, TDR 123K+miles
Jim34RL is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
pump, water, water pump

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Forest River, Inc. or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:20 AM.