Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-07-2016, 03:31 AM   #1
Senior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 165
Governor Setting

Brian-I seem to be having a difficult time climbing 3-4% grades. In mode 1, gear 1 - this rig struggles up a hill (getting out of the RV Park I am at). I'll take picture of the hill and post it. But, I am thinking, the governor might need adjustment. Currently, my rig weights in at 27k plus 5k w/trailer.


Mike
2016 Force HD
__________________

__________________
Mike
2016 Force HD 36
BLK-9 is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2016, 08:13 AM   #2
Senior Member
 
halla's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: Akron, OH
Posts: 527
Had a similar situation in the Virginia mountains yesterday. I am thinking my transmission needs adjusting. Would be interested to hear about governor adjustment too.
__________________

__________________
2016 Dynamax Force---Just Rite 2
halla is online now   Reply With Quote
Old 07-07-2016, 08:16 AM   #3
Senior Member
 
FOURWHL's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 384
Something seems off to me. On my trip out west I weighed in at 36k and didnt have problems getting through the mountains on I70 (albeit at reduced speed in 4th gear). In 1st gear the thing pulls like there's nothing there.
__________________
2016 Dynamax DX3 - Big Blue
FOURWHL is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2016, 09:25 AM   #4
GM
 
bclemens's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Elkhart, IN
Posts: 5,879
I'll ask Freightliner.
__________________
PLEASE do not send questions via Private Message. Post questions in the forum as a new thread so that other users can benefit from the answers. Use Private Messages for sensitive information only (VIN, Contact info or things you do not want the public to see).
bclemens is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2016, 10:25 AM   #5
GM
 
bclemens's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Elkhart, IN
Posts: 5,879
Their first thought is to check and see if the unit is getting full throttle.
If there is extra carpet and or a thick floor mat under the throttle petal.

The Allison transmission in 1st gear has a lot of torque. Are they manually selecting 1st gear or are they in (D)?
__________________
PLEASE do not send questions via Private Message. Post questions in the forum as a new thread so that other users can benefit from the answers. Use Private Messages for sensitive information only (VIN, Contact info or things you do not want the public to see).
bclemens is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2016, 08:34 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 165
I have nothing but carpet under the pedal. Your right, I should have a substantial amount of torque in Mode 1, Gear 1, especially when climbing a small grade hill. Here, when climbing the small grade hill in M1,G1, the pedal is floored and the tachometer is just above 1.1-1.3. I'm going to get my generator oil changed tomorrow in prep for a FL trip; I will record the event and provide the video.


Mike
2016 Force HD
__________________
Mike
2016 Force HD 36
BLK-9 is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2016, 08:59 AM   #7
Senior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 165
Well, I tried to video going up the hill with Apple 6+. It turns out I am not an adept camera man. I will try again another time.


Mike
2016 Force HD
__________________
Mike
2016 Force HD 36
BLK-9 is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2016, 09:27 AM   #8
GM
 
bclemens's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Elkhart, IN
Posts: 5,879
in any event, some diagnostics might be in order from a Freightliner facility. Should be able to get into the Allison manual. They no longer print manuals (and or course won't give us a pdf version), but if you have a serial number you can register and get access.
__________________
PLEASE do not send questions via Private Message. Post questions in the forum as a new thread so that other users can benefit from the answers. Use Private Messages for sensitive information only (VIN, Contact info or things you do not want the public to see).
bclemens is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2016, 09:29 AM   #9
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: iowa
Posts: 270
Modern diesel engines are all computer control so it is not just a matter of changing governor settings it requires hooking up a laptop to your unit and setting all the engine and transmission controls within manufacturers limits to give you optimum performance for what you are using your unit for.As an example you can set high idle , shift points and even top speed if you want to. any freight liner dealer should be able to do this.
__________________
lbrunning is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2016, 09:58 PM   #10
Senior Member
 
AWF1945's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 311
I'm going to start towing my 3/4 ton Dodge diesel.. we'll see how well this 8.9 litre does...
__________________

__________________
Slim, RVing 30 plus years
2015 Dynamax DX3 37 RB
AWF1945 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Virginia Campgrounds

Reviews provided by




ForestRiverForums.com is not in any way associated with Forest River, Inc. or its associated RV manufacturing divisions.

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:12 PM.