Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-20-2015, 08:22 PM   #1
2015 Forester MBS 2401W
 
HomeOnWheels's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: San Diego
Posts: 276
Trouble with turn signal, brake lights and side view camera

This is for my Forester MBS W. There is a lit 'light bulb' symbol on dashboard indicating trouble. When I checked, I noticed the turn signals (both right and left) blinking faster on the frond, but stopped working on the tail. The tail lights remain off when headlights are turned on or brake is stepped on. The side-view camera which normally turns on when turn signal is on stopped working also. However, the rear-view of the camera works when the shift is in reverse.
I searched the forum and internet for similar issues but haven't found any. Has anyone had this problem before?
__________________

__________________
Jeff
2015 Forester MBS 2401W
HomeOnWheels is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2015, 08:37 PM   #2
Senior Member
 
RedLdr1's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: North Georgia
Posts: 1,221
Jeff,

It sounds like the Curt Interface unit for the rear lights is either disconnected, wet or bad. It is the only common point that would cause the loss of all turn, brake, and running lights. I'd start by looking at the wiring connectors to the unit to see if a connector is loose. Other folks have reported problems, though not as severe, when the unit gets wet causing one side to fail. So check and see if it damp. That is where I'd start looking....
__________________

__________________
Wayne and Christine
2018 Sunseeker FT TS2390
Chassis: Ford Transit 350HD, 3.7L Gas, Six speed automatic

RedLdr1 is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2015, 08:49 PM   #3
2015 Forester MBS 2401W
 
HomeOnWheels's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: San Diego
Posts: 276
Quote:
Originally Posted by RedLdr1 View Post
Jeff,

It sounds like the Curt Interface unit for the rear lights is either disconnected, wet or bad. It is the only common point that would cause the loss of all turn, brake, and running lights. I'd start by looking at the wiring connectors to the unit to see if a connector is loose. Other folks have reported problems, though not as severe, when the unit gets wet causing one side to fail. So check and see if it damp. That is where I'd start looking....
Is curt interface only for the brake lights? The side-view camera is not working for turns (but works for reverse), does this mean the problem may be upstream of the wiring to the brake lights? I first thought it may be a blown-fuse but don't believe the same fuse controls both lights and camera.
__________________
Jeff
2015 Forester MBS 2401W
HomeOnWheels is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2015, 09:01 PM   #4
Senior Member
 
RedLdr1's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: North Georgia
Posts: 1,221
Quote:
Originally Posted by HomeOnWheels View Post
Is curt interface only for the brake lights?
No, the unit does a lot more than the brake lights. The Curt unit ties in the Turn, Brake and Tail lights to the M-B wiring interface.
The side-view camera is not working for turns (but works for reverse), does this mean the problem may be upstream of the wiring to the brake lights?
The camera is probably fine. I suspect the camera control module is not seeing a "On" signal from the turn signals so it isn't working except in reverse. FR would have tied the camera in to their portion of the wiring going to the rear of the coach.
I first thought it may be a blown-fuse but don't believe the same fuse controls both lights and camera.
I agree you would have to have several bad fuses. It comes back to the Curt unit as the most likely culprit...
See responses above...
__________________
Wayne and Christine
2018 Sunseeker FT TS2390
Chassis: Ford Transit 350HD, 3.7L Gas, Six speed automatic

RedLdr1 is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2015, 09:09 PM   #5
2015 Forester MBS 2401W
 
HomeOnWheels's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: San Diego
Posts: 276
Ok I must admit I've never heard of curt interface before (I'm a biochemist by training). Where do I look for it? I will take it to a Mercedes dealer or RV dealer for warranty repair if this is not straightforward for me.
Thanks very much Wayne!
__________________
Jeff
2015 Forester MBS 2401W
HomeOnWheels is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2015, 09:19 PM   #6
Senior Member
 
RedLdr1's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: North Georgia
Posts: 1,221
Under the rear of the coach, near the bumper, FR put in a piece of sheet metal and attached the box to it. It should be fairly conspicuous as it will have the wires running it to it and then off to the rear light assemblies and 7 pin trailer wiring connector. It may be buried in the undercoating "stuff"...

Unless there is just a loose connector this is a warranty item for your Forest River dealer.
__________________
Wayne and Christine
2018 Sunseeker FT TS2390
Chassis: Ford Transit 350HD, 3.7L Gas, Six speed automatic

RedLdr1 is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2015, 12:02 AM   #7
2015 Forester MBS 2401W
 
HomeOnWheels's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: San Diego
Posts: 276
Ok that sounds easy enough. I'll go back to my W in storage in the next few days and update you with what I find.
Thanks again!
__________________
Jeff
2015 Forester MBS 2401W
HomeOnWheels is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2015, 07:23 AM   #8
Senior Member
 
RedLdr1's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: North Georgia
Posts: 1,221
For more info on the Curt controller, and a picture of it, see this thread.

Getting under our "W" and securing ours in a water proof box is on my "Mod" list...
__________________
Wayne and Christine
2018 Sunseeker FT TS2390
Chassis: Ford Transit 350HD, 3.7L Gas, Six speed automatic

RedLdr1 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2015, 06:45 PM   #9
2015 Forester MBS 2401W
 
HomeOnWheels's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: San Diego
Posts: 276
Got underneath my W and located the Curt controller. Didn't see any loose wire. Have to take it to my dealer.
__________________
Jeff
2015 Forester MBS 2401W
HomeOnWheels is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2015, 07:23 PM   #10
Senior Member
 
RedLdr1's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: North Georgia
Posts: 1,221
The good news is if it is the Curt controller, which I'm betting on, it should be a fairly quick fix. And the controller is readily available from Curt and other sources. Please update us when you get it back from the shop. If it isn't the controller I'd like to know what other "gotcha's" are lurking in the wiring!
__________________

__________________
Wayne and Christine
2018 Sunseeker FT TS2390
Chassis: Ford Transit 350HD, 3.7L Gas, Six speed automatic

RedLdr1 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
light, brakes

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Virginia Campgrounds

Reviews provided by




ForestRiverForums.com is not in any way associated with Forest River, Inc. or its associated RV manufacturing divisions.


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:25 AM.