Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-01-2014, 02:39 PM   #1
Member
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 64
My furnace won't light

Hi,

I have a 2014 27RKSS and my furnace won't light. It goes through the motions of trying to start but no luck. It does the clicking two or three times.

We just spent 3 nights and 4 days and managed to get it to light twice but that's it. This morning it lit and warmed up the trailer but would not light again.

I did the purge exercise as is in the manual with no success. The fridge, stove and hot water all work fine.

I have not called my dealer yet as it's a holiday. What could be the problem? Suggestions welcome.
__________________

__________________
2014 Salem 27RKSS
Burgeogull is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2014, 02:51 PM   #2
New to Forest River
 
Roving Ron's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Oregon
Posts: 98
I had the same issue with a previous PUP. Check for spider webs in the air tube that leads to the propane burner.

Ron


Grey Nomads, Ron and Sue
__________________

__________________
Grey Nomads:l Ron & Sue
Roving Ron is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2014, 03:14 PM   #3
Senior Member
 
ourflat's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Pikeville NC
Posts: 321
Sometimes there is just too much air in the LP supply lines. I usually fire up the stove and let it run for 5 minutes to ensure the LP lines are purged. You'll be surprised how much air in the LP supply lines there is....
__________________
Frank
2016 Days Camping so Far: 24
2013 3051S Forester
2013 Elantra GT (Toad)
WashU EMBA "39
ourflat is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2014, 03:20 PM   #4
Member
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 64
Quote:
Originally Posted by ourflat View Post
Sometimes there is just too much air in the LP supply lines. I usually fire up the stove and let it run for 5 minutes to ensure the LP lines are purged. You'll be surprised how much air in the LP supply lines there is....
Well, my fridge is always running. But when it lit this morning it was after the hot water was on....I dunno.
__________________
2014 Salem 27RKSS
Burgeogull is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2014, 09:18 AM   #5
Member
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 64
Well I figured out my problem. Low Batteries!! Apparently when batteries are low, 12.5 or less as far as I can figure, the furnace will not light. Works fine today.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
2014 Salem 27RKSS
Burgeogull is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2014, 09:52 PM   #6
Member
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 64
Well apparently it wasn't the battery low at all. It failed again. Turned out to be the circuit board on the furnace.
__________________
2014 Salem 27RKSS
Burgeogull is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2014, 10:15 AM   #7
Senior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 231
Low batteries are still a failure point. The low voltage keeps the fan from moving fast enough to trigger the sail switch.
__________________
techntrek is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2014, 10:43 AM   #8
Senior Member
 
Iwannacamp's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 4,350
Prolly wont help.... My furnace was acting weird... I pulled the furnace( not super easy)... did the "wiggle test" (plug and unplug) connections... retested partially unassembled... worked fine. Reinstalled... worked a few times... went camping...no work. Replaced circuit board... no trouble since
__________________

__________________
Iwannacamp is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
furnace, light

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Virginia Campgrounds

Reviews provided by




ForestRiverForums.com is not in any way associated with Forest River, Inc. or its associated RV manufacturing divisions.


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:32 AM.