Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-15-2015, 04:35 PM   #1
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 101
Water pump not pumping

New xlr 305 and can't get pump to prime. Just gurgles. Help?
__________________

__________________
Arkguy29 is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2015, 04:38 PM   #2
Senior Member
 
fonzie's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Eastern Ontario
Posts: 3,237
Make sure you have enough water in fresh water tank, then check that the anti-freeze input valve is set back to fresh water tank (at the water pump).....
__________________

__________________
Fonzie
2011 Rockwood 8319SS with ProPride 3P hitch/GoodYear Marathons/TST TPMS 507
2008 F250 Lariat CC SB 6.8L V10 4.10 axle ratio (NITTO TERRA GRAPLER G2 LT275/65R20E)
Yamaha 3000iseb generator:Progressive Ind. EMS-HW30C : Eastern Ontario
Nights Camped: 2011(21) 2012(36) 2013 (17) 2014 (18) 2015 (18) 2016 (36) 2017 (32)
fonzie is online now   Reply With Quote
Old 05-15-2015, 04:44 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 101
2/3 full, I see 4 valves, 1 b4 the pump, it's on, pump is free from debri and strainer clean, it sucks on my finger when I took the hose off. But I'm not sure how hard it's suppose too.
__________________
Arkguy29 is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2015, 04:44 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: Liverpool NY
Posts: 630
Like Fonzie suggested, I had same problem. Was the anti-freeze input valve (my old camper did not have this feature).
__________________
2015 Shamrock 231KSS, Oyster shell
2016 Chev Silverado LT Z71 Ext. Cab, 4x4, 5.3L V/8
Reese Straight Line WDH, 2000W Honda Gen.
2 Old Town kayaks & 2 Boston Terriers - Zoey/Gonzo
Lar & Ruth
55 nights camping 2015, 45 in 2016, 42 in 2017
CNYCamper is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2015, 04:45 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 101
Spits a lil water then nothing.
__________________
Arkguy29 is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2015, 04:49 PM   #6
Senior Member
 
fonzie's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Eastern Ontario
Posts: 3,237
As I said, make sure valve is turn so water pump pulls from fresh water tank and also the indicator lights are not always accurate...maybe put more water in tank just to make sure....
__________________
Fonzie
2011 Rockwood 8319SS with ProPride 3P hitch/GoodYear Marathons/TST TPMS 507
2008 F250 Lariat CC SB 6.8L V10 4.10 axle ratio (NITTO TERRA GRAPLER G2 LT275/65R20E)
Yamaha 3000iseb generator:Progressive Ind. EMS-HW30C : Eastern Ontario
Nights Camped: 2011(21) 2012(36) 2013 (17) 2014 (18) 2015 (18) 2016 (36) 2017 (32)
fonzie is online now   Reply With Quote
Old 05-15-2015, 05:08 PM   #7
Senior Member
 
VinceU's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 3,502
Quote:
Originally Posted by Arkguy29 View Post
2/3 full, I see 4 valves, 1 b4 the pump, it's on, pump is free from debri and strainer clean, it sucks on my finger when I took the hose off. But I'm not sure how hard it's suppose too.

Almost certain the pump is sucking air. The little vacuum on your finger is typical small pump with a small 3 gallon per minute rating. The valve on the suction strainer side serves the antifreeze/tank suction. Switch it from it's present position 90*, you should get an instant result.


Sent from my iPad using Forest River Forums
__________________
VinceU is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2015, 05:09 PM   #8
Senior Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: Liverpool NY
Posts: 630
Drain plug pulled from hot water tank? If so, hot water shut offs are engaged so air isn't being sucked in? (Not positive this matters, kind of grasping at straws).
__________________
2015 Shamrock 231KSS, Oyster shell
2016 Chev Silverado LT Z71 Ext. Cab, 4x4, 5.3L V/8
Reese Straight Line WDH, 2000W Honda Gen.
2 Old Town kayaks & 2 Boston Terriers - Zoey/Gonzo
Lar & Ruth
55 nights camping 2015, 45 in 2016, 42 in 2017
CNYCamper is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2015, 06:52 PM   #9
Senior Member
 
mzbrandi's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 180
Just a thought that it is trying to fill the HW tank. That's 6 gals.


Sent from my iPad using Forest River Forums
__________________

mzbrandi is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2015, 08:29 PM   #10
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 101
Drain plug is in, hot water is 10 gallons, how long should I wait till it fills b4 I turn on the faucets? I have messed w the valve and nothin, going to drop the anitifreeze one in a gallon of water and see if it sucks
__________________

__________________
Arkguy29 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
pump, water, water pump

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Virginia Campgrounds

Reviews provided by




ForestRiverForums.com is not in any way associated with Forest River, Inc. or its associated RV manufacturing divisions.


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:23 PM.