Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-03-2014, 08:10 AM   #1
Member
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 57
water pump pressure

yesterday while sanitizing the water system the pump worked as it should. Today I turn the pump on and it just constantly runs. It won't pressurize the system. I'm not sure what could have changed. Any ideas?
__________________

__________________
2008 Rockwood Freedom 2318G
2008 Dodge Caravan 4.0L
- Tow package
- Airlift 1000 air bags
- Curt Class III receiver (13364)
- Tekonsha 90160 Primus IQ Brake Control
dakranii is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2014, 08:12 AM   #2
Mod free 5er
 
Join Date: Mar 2008
Location: Concord, NC
Posts: 24,215
Make sure you have water in the tank and no faucets on. Might tap the water pump, it might have the pressure valve stuck.
__________________

__________________
OldCoot is online now   Reply With Quote
Old 05-03-2014, 08:53 AM   #3
Phat Phrog Stunt Team
 
TURBS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Iowa
Posts: 34,337
Air in the system possibility.
Most commonly the water heater.
Flip the relief valve up to expel the air.

Turn on the furthest water tap and work your way towards the closest to the pump.
Hot and cold.
Don't forget your outside shower if you have one.

TURBS

Sabre owners united!
__________________
TURBS is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2014, 11:07 AM   #4
Member
 
gettawaydriver's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: BC Canada
Posts: 61
Also check fittings and filter housings for leaks and the city water connection for leaking check valve.
__________________
gettawaydriver is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2014, 11:56 AM   #5
Member
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 57
Quote:
Originally Posted by f1100turbo View Post
Turn on the furthest water tap and work your way towards the closest to the pump.
Hot and cold.
Don't forget your outside shower if you have one.!
do this while the pump is running? Let each valve open as I go or open then shut?
__________________
2008 Rockwood Freedom 2318G
2008 Dodge Caravan 4.0L
- Tow package
- Airlift 1000 air bags
- Curt Class III receiver (13364)
- Tekonsha 90160 Primus IQ Brake Control
dakranii is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2014, 02:07 PM   #6
Phat Phrog Stunt Team
 
TURBS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Iowa
Posts: 34,337
Quote:
Originally Posted by dakranii View Post
do this while the pump is running? Let each valve open as I go or open then shut?
Yes while pump is running.

Open taps and let run long enough to make sure you have expelled all air then close.

TURBS

Sabre owners united!
__________________
TURBS is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2014, 01:15 PM   #7
Member
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 57
Never did get it working. I tried multiple times and quit before frustration ruined the entire trip. We settled for no running water this trip and I'll just have to trouble shoot at home now.
__________________
2008 Rockwood Freedom 2318G
2008 Dodge Caravan 4.0L
- Tow package
- Airlift 1000 air bags
- Curt Class III receiver (13364)
- Tekonsha 90160 Primus IQ Brake Control
dakranii is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2014, 01:33 PM   #8
Cyclone
 
beipers's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Iowa
Posts: 175
I freely admit I don't have your setup and am not familiar with it at all. However i used to have this problem all the time with my old motorhome because the tank fill and city water connection were one in the same and we used a valve to determine if you wanted to fill the tank our pressurize the system. If I forgot to change the valve back to the city connection after filling the fresh water tank, the pump would run continuously but the water would be sent back to the freak water tank.

Sent from my SCH-R530U using Forest River Forums mobile app
__________________
2015 SOB 5th Wheel
2013 Chevrolet 3500 CC, DD SRW
1 Wife, 2 Kids under 5

Camping nights: 2015 - 19, 2014 - 39, 2013 - 48
beipers is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2014, 11:03 PM   #9
Senior Member
 
Join Date: May 2013
Posts: 102
Check the washer

Check the washer on the incoming hose. I had the same problem. Removed the old washer (which looked a little cracked, possibly from overtightening) and replaced it with new and - boom, it worked again.
__________________
steamboatscott is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2014, 03:03 PM   #10
Member
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 57
I'm guessing the problem has to be air in the system. It worked fine last Friday morning, I drained the system and refilled at camp Friday night, and it didn't work (ie, pump kept running, no water pressure). I'm going to setup again at home next weekend and see if i can get it working.
__________________

__________________
2008 Rockwood Freedom 2318G
2008 Dodge Caravan 4.0L
- Tow package
- Airlift 1000 air bags
- Curt Class III receiver (13364)
- Tekonsha 90160 Primus IQ Brake Control
dakranii is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
pressure, pump, water, water pump

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



» Virginia Campgrounds

Reviews provided by




ForestRiverForums.com is not in any way associated with Forest River, Inc. or its associated RV manufacturing divisions.


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:16 PM.