Forest River Forums

Forest River Forums (http://www.forestriverforums.com/forums/)
-   Forester (http://www.forestriverforums.com/forums/f15/)
-   -   Propane furnace won't lite off (http://www.forestriverforums.com/forums/f15/propane-furnace-wont-lite-off-123670.html)

Jdarryld 12-12-2016 11:01 AM

Propane furnace won't lite off
 
Nothing but cold air coming out, fuses good, hear the click at the igniter but won't start up. Exhaust tubes seem clear, but can only see a portion of it. Any help before I bring it to the mechanic, I'm leaving on a trip to new Hampshire in a week, no heat cancels my plans.
Thanks in advance

5picker 12-12-2016 11:04 AM

Do any of the other propane appliances work?
Stove, water heater, etc.

Ford Idaho 12-12-2016 11:05 AM

Tank/s full and turned on?

Does a stove burner light?

Jdarryld 12-12-2016 11:10 AM

Yes, stove lites, fridge works. I cycled through and purged the system 3times the propane tank 3/4 filled at this time.

Jdarryld 12-12-2016 11:12 AM

I have it winterized now so can't check water heater but it was working fine. Never tried the heat recently purchased from friend he said was working fine the week before I bought it. Last time he lit it off. I'm long time camper, so this has me baffled

newRVer 12-12-2016 01:01 PM

I had the same problem and the furnace started magically working on it's own at a later date.

http://www.forestriverforums.com/for...ng-117417.html

herbike 12-12-2016 01:24 PM

Had that trouble with older Suburban furnace. Turned out to be bugs on the igniter. So before we left each trip I would take the air hose and blow in the exhaust port and never had that problem again.

gasman6674 12-12-2016 01:26 PM

Did you power cycle the furnace by turning the tstat to off? If the furnace has never been fired it takes a while to bleed the air through the pilot burner as it is a really small hole.

djemgoss 12-12-2016 04:13 PM

propane furnace won't lite
 
I had a similar problem with our brand new Roo 21SS. It was working just fine and then stopped working and would not lite. I hear the fan start up and the furnace clicking try to lite and then shut down. Looked at the fuses, propane tanks and all were good. Took it to the dealer the next morning and they looked at it right away and determined that the furnace "high limit switch" had failed. They had a new part and put it in and have not had a problem again!

cphubert 12-12-2016 04:24 PM

I had small black spiders build a web/egg case that stopped the LP @ the burner had to clean it. Boy they drove me crazy all the other appliances worked and the furnace ran thru its cycle but would not light.

Jdarryld 12-12-2016 07:23 PM

Thanks everyone, I suspect it is a clogged burner tube. Due to work travel tomorrow i dropped it off at my RV mechanics shop. I will let everyone know what the culprit is.
Thanks again
JD

Jdarryld 12-15-2016 01:00 PM

Hello all, I got the RV back from the mechanic, it was clogged burner tube. Dirt Daubers got in and made nests as suspected.
I will be closing off the vents when not in use. I couldn't clean it out without removing the unit. Had no time to mess with it. Thanks for all your replies.

Ford Idaho 12-15-2016 04:27 PM

Quote:

Originally Posted by Jdarryld (Post 1381898)
Hello all, I got the RV back from the mechanic, it was clogged burner tube. Dirt Daubers got in and made nests as suspected.
I will be closing off the vents when not in use. I couldn't clean it out without removing the unit. Had no time to mess with it. Thanks for all your replies.

Glad you have it working now and thank you for posting back with the cause and fix.

:thumbsup:

Jdarryld 12-15-2016 05:14 PM

No problem I know how frustrating not getting closure to an issue is.
Regards
JD

bob caldwell 12-15-2016 05:35 PM

Put screens on...


All times are GMT -5. The time now is 11:16 PM.