RV News RVBusiness 2021 Top 10 RVs of the Year, plus 56 additional debuts and must-see units → ×


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-20-2014, 05:04 PM   #1
Senior Member
 
RickV's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Fort White, Fl
Posts: 619
Question Need diesel expert help

I went out to start my truck we were going to the in laws for dinner. Truck started but was missing like crazy I turned it. We jumped in the Wife'said car and went to the in laws (where I am right now. Truck ran fine the other day. I'm thinking (and hoping) that it is a Cam Position Sensor. I have never had to change one but, have a spare one (was warned to have a spare). So to the experts when one goes bad is this a possible symptom? Truck is 2003 F250 7.3 PS.
__________________
2014 Crusader 325res Touring Edition
2003 Silverado Duramax 6.6 Dually Longbed 2wd Crew Cab
RickV is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2014, 05:38 PM   #2
Senior Member
 
jevanb's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Michigan
Posts: 1,440
prob cam sensor think a 18mm removes it if memory serves me.. always carry a spare as you do or more
__________________
2012 Wildcat 344QB

06 LBZ ,CC 4x
lots of mods
Superglide
jevanb is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2014, 08:40 PM   #3
Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 36
Have you had the under valve cover wire harness issue yet?

Sent from my XT1032 using Forest River Forums mobile app
__________________
2014 30QBSS - Salem Travel Trailer
2000 Ford Excursion 7.3 4X4
pkthomas is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2014, 10:21 PM   #4
Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Open road USA Fulltimmers
Posts: 36
Its on the front of the motor. ...just replaced mine think it was an 11 or12..they cost about 26 bucks at Orielly


Sent from my SAMSUNG-SGH-I527 using Forest River Forums mobile app
__________________

John and Aptil
2013 Sabre 36QBOK
Ford F350 7.3 Powerstroke Crewcab
Full Time
qalaen is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2014, 10:25 PM   #5
Senior Member
 
SKnight's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 1,428
Could be anything including an injector that bled down washing the cylinder out. I had that happen one time on my truck, it cleared up after a few minutes, hasn't missed a lick in probably 70,000 miles since.

They're known for cam sensors, the harness under the covers as mentioned, and low oil pressure from diluted oil can make them run rough.

I'm hoping for the cam sensor.
__________________
Now-2014 Sierra 346RETS 5er BUB
Then-2002 Keystone Springdale 286RLDS TT

Nights camped in 2014-28, 2015-127, 2016-10
SKnight is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2014, 10:35 PM   #6
Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Open road USA Fulltimmers
Posts: 36
By missing...did it remind u of an OLD hotrod with a 300 stall converter? Vrump vrump vrump kinda thing?

Sent from my SAMSUNG-SGH-I527 using Forest River Forums mobile app
__________________

John and Aptil
2013 Sabre 36QBOK
Ford F350 7.3 Powerstroke Crewcab
Full Time
qalaen is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2014, 10:50 PM   #7
2007 WildCat 32QBBS
 
18CrewDually's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: NJ
Posts: 2,343
A faulty cam position sensor will not start. Also while cranking, the tachometer will not move because the CMP sensor drives the tach.
__________________
*Current: 2005 Ford F350 Crew Cab Dually 6.0 diesel 4x4*
*Retired: 1987 F350 Crew Cab Dually 6.9 turbo diesel
2007 Forest River WildCat 32QBBS
18CrewDually is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2014, 11:44 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 2
probably gonna be the under valve cover harness just dealt with this problem myself. runs rough and the 50 cent mod will take care of it
chipw is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2014, 04:41 AM   #9
Senior Member
 
RickV's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Fort White, Fl
Posts: 619
I was in a hurry yesterday as we needed to go to the in laws for dinner. When I got home I remembered that my Bullydog would show diagnostic codes so I checked it out. It had codes

P1316
P1247
P1211

In that order so I don't think it is the CPS anymore thinking and hoping it is a short in the Injector Wiring Harness. I have to go get a MRI this am and will mess with it when I got home from the MRI.
__________________
2014 Crusader 325res Touring Edition
2003 Silverado Duramax 6.6 Dually Longbed 2wd Crew Cab
RickV is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2014, 06:26 AM   #10
Phat Phrog Stunt Team
 
TURBS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Iowa
Posts: 34,499
Quote:
Originally Posted by RickV View Post
I was in a hurry yesterday as we needed to go to the in laws for dinner. When I got home I remembered that my Bullydog would show diagnostic codes so I checked it out. It had codes

P1316
P1247
P1211

In that order so I don't think it is the CPS anymore thinking and hoping it is a short in the Injector Wiring Harness. I have to go get a MRI this am and will mess with it when I got home from the MRI.
P1316 possible injector wire?

Watch "7.3 Diesel Powerstroke misfire runs rough code P1…" on YouTube
7.3 Diesel Powerstroke misfire runs rough code P1…: http://youtu.be/GHwjEfJtM_g

TURBS

Sabre owners united!
TURBS is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2014, 07:05 AM   #11
Senior Member
 
Dijoeboss's Avatar
 
Join Date: May 2013
Posts: 465
Need diesel expert help

If you have the ability to run an injector buzz test, do so and that will tell ya which side may have the under valve cover harness loose causing the runs rough, P1316 dtc. Or you can just update both sides and be done..... ( the bolt to remove the cam sensor is a 10mm headed bolt - just fyi ) even # bank of injectors are on drivers side and odd # bank of injectors is on passenger side of engine.

Clear the dtcs, p1247 is a boost code, p1211 is a high pressure oil system dtc, that could have been set due to cranking time.... They may not return after the p1316 dtc is fixed.
Dijoeboss is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2014, 12:14 PM   #12
Senior Member
 
RickV's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Fort White, Fl
Posts: 619
Quote:
Originally Posted by f1100turbo View Post
P1316 possible injector wire?

Watch "7.3 Diesel Powerstroke misfire runs rough code P1…" on YouTube
7.3 Diesel Powerstroke misfire runs rough code P1…: 7.3 Diesel Powerstroke misfire runs rough code P1316 injector wire harness connection - YouTube

TURBS

Sabre owners united!
Watched that video about 5 am . I already checked it out it with the laser temp gun. It is the driver's side bank got a new gasket with the harness on the way.
__________________
2014 Crusader 325res Touring Edition
2003 Silverado Duramax 6.6 Dually Longbed 2wd Crew Cab
RickV is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2014, 10:12 PM   #13
Phat Phrog Stunt Team
 
TURBS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Iowa
Posts: 34,499
Keep us informed!

TURBS

Sabre owners united!
TURBS is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2014, 04:57 AM   #14
Senior Member
 
RickV's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Fort White, Fl
Posts: 619
Quote:
Originally Posted by f1100turbo View Post
Keep us informed!

TURBS

Sabre owners united!
Will do, got the gasket in hand, will get on it once it gets light out. I need to get it running today my 5ver is at Camping World getting the frig fans replaced (was supposed to be done last week but one of the replacement fans was bad outta the box) and I need to pick it up whether or not it it is fixed today or tomorrow morning at the latest. We are heading up to High Falls State Park Thursday morning.
__________________
2014 Crusader 325res Touring Edition
2003 Silverado Duramax 6.6 Dually Longbed 2wd Crew Cab
RickV is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2014, 07:16 AM   #15
Senior Member
 
Dijoeboss's Avatar
 
Join Date: May 2013
Posts: 465
You say you have a gasket in hand, did you get the updated inner wire harness? 9D930 ?? The gasket alone isn't the issue, it's the harness tab will come loose..... Highly recommend replacing the harness under the valve cover.....
Dijoeboss is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2014, 07:49 AM   #16
Senior Member
 
RickV's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Fort White, Fl
Posts: 619
Quote:
Originally Posted by Dijoeboss View Post
You say you have a gasket in hand, did you get the updated inner wire harness? 9D930 ?? The gasket alone isn't the issue, it's the harness tab will come loose..... Highly recommend replacing the harness under the valve cover.....
Yeah i got the one with the wiring harness going out right now to get started on it. Hopefully that cures my problem.
__________________
2014 Crusader 325res Touring Edition
2003 Silverado Duramax 6.6 Dually Longbed 2wd Crew Cab
RickV is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2014, 10:34 AM   #17
Senior Member
 
RickV's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Fort White, Fl
Posts: 619
Well that didn't fix it. Doing some searching I am thinking it may be the IDM. Checked all the wires and the seem good.
__________________
2014 Crusader 325res Touring Edition
2003 Silverado Duramax 6.6 Dually Longbed 2wd Crew Cab
RickV is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2014, 10:59 AM   #18
Senior Member
 
Brother Les's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: BoCoMo
Posts: 2,554
Is not your CPS

The valve cover gaskets are reusable.

You should have look under the valve cover before buy a new harness as it may have come unplugged and could have fixed it for .25 cent (50 cent mod is for a quarter on each side).

You may have a bad ICP. Drivers side on the head. Is it leaking oil. Unplug it and see if the truck runs better.


Post your question and symptoms on this site.

1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel - Ford Truck Enthusiasts Forums
__________________
Brother Les

2013 Forest River Salem Hemisphere SBT312QBUD

2001 CrewCab F-250 7.3 PowerStroke Diesel
SuperChip, BTS transmission, 6.0 Trans Cooler
Brother Les is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2014, 02:14 PM   #19
Senior Member
 
RickV's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Fort White, Fl
Posts: 619
Well it lives. It was the IDM. I am $500+ poorer
__________________
2014 Crusader 325res Touring Edition
2003 Silverado Duramax 6.6 Dually Longbed 2wd Crew Cab
RickV is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2014, 03:04 PM   #20
Senior Member
 
Brother Les's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: BoCoMo
Posts: 2,554
Quote:
Originally Posted by RickV View Post
Well it lives. It was the IDM. I am $500+ poorer

Did you change it out yourself or pay someone? You should have been able to buy one a lot cheaper. How sure are you that it was the IDM unit itself and not just bad connections that would need cleaned, adjusted and greased (dielectric grease)?
__________________
Brother Les

2013 Forest River Salem Hemisphere SBT312QBUD

2001 CrewCab F-250 7.3 PowerStroke Diesel
SuperChip, BTS transmission, 6.0 Trans Cooler
Brother Les is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
diesel

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Forest River, Inc. or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.



All times are GMT -5. The time now is 08:49 AM.