RV News RVBusiness 2021 Top 10 RVs of the Year, plus 56 additional debuts and must-see units → ×


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-17-2015, 07:57 AM   #1
Member
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 49
Super Strange Furnace Issue

I bought my Flagstaff 831RLBSS on Nov 4 and pulled it to Gulf State Park 3 days later. Used the furnace all month in Nov off and on occasionally. Used up one bottle of propane and it automatically switched to the other tank. Left trailer for a few days to return to Tn. Came back and when I turned the heat on the blower would come on and run a minute and shut off. I checked the propane tanks and filled the one empty one. Still no heat. Called warranty repair and they gave me 3 RV repair facilities. I called Cherokee RV and the service tech came out and checked the unit. He found that the switch on the furnace was turned off!!!!

So, how is this possible? I did not turn it off. I don't think I can even reach the switch with the init in place. I know I used the heat prior to this.

Strange things!!
__________________
2015 Flagstaff 831RBLSS
2015 Ram 2500 6.7 Cummings Crew
2014 Lowe Stinger 175
2013 FJR1300
Hthunder is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 09:02 AM   #2
Pickin', Campin', Mason
 
5picker's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: South Western PA
Posts: 12,976
What furnace switch?
__________________
_________________________________________
2016 Flagstaff 8529IKBS Diamond Package 5th Wheel-Goodyear Endurance Tires
2017 Ford F-Series SCREW 4x4 - Factory Puck B&W Companion
TST Tire Monitor w/Repeater - Sinemate 3500w Gen.

Days Camped: '17=30 '18=51 '19=58 '20=98
5picker is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 09:05 AM   #3
Phat Phrog Stunt Team
 
TURBS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Iowa
Posts: 34,498
I agree what furnace switch?
TURBS is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 10:03 AM   #4
Member
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 49
Quote:
Originally Posted by TURBS View Post
I agree what furnace switch?
There is a switch inside the furnace that turns the control board on and off.
Hthunder is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 10:04 AM   #5
Phat Phrog Stunt Team
 
TURBS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Iowa
Posts: 34,498
Suburban furnace?
TURBS is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 10:06 AM   #6
Member
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 49
Quote:
Originally Posted by TURBS View Post
Suburban furnace?
Yes it is a Suburban but I do not know the model number.
Hthunder is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 10:18 AM   #7
Senior Member
 
A32Deuce's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Mount Laurel, New Jersey
Posts: 9,206
FM!
A32Deuce is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 10:42 AM   #8
Left Coast
 
Join Date: Dec 2014
Location: vancouver,washington
Posts: 15,649
Send a message via Yahoo to bob caldwell
Quote:
Originally Posted by A32Deuce View Post
FM!
X2
bob caldwell is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 10:53 AM   #9
Phat Phrog Stunt Team
 
TURBS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Iowa
Posts: 34,498
Where did he access said switch?
TURBS is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 11:24 AM   #10
Senior Member
 
fonzie's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Eastern Ontario
Posts: 3,976
Usually on the side of the furnace......
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	suberban furnace on-off switch 1.jpg
Views:	192
Size:	247.0 KB
ID:	96339   Click image for larger version

Name:	suberban furnace on-off switch.jpg
Views:	202
Size:	280.6 KB
ID:	96340  
__________________
Fonzie
2011 Rockwood 8319SS with ProPride 3P hitch/GoodYear Marathons/TST TPMS 507
2019 F350 Ruby Red 6.7l diesel 3.31 axle electronic locker
Yamaha 3000iseb generator:Progressive Ind. EMS-HW30C : Eastern Ontario
Nights Camped: 2014 (18) 2015 (18) 2016 (36) 2017 (32) 2018 (42) 2019 (28) 2020 (35)
fonzie is online now   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 11:39 AM   #11
Member
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 49
Quote:
Originally Posted by TURBS View Post
Where did he access said switch?
He pulled the unit and the switch was right inside the housing where the wires go in.

I wonder if the switch was not pushed all the way on and vibration caused it to move to the off position. No signs of a mouse..lol.

I assume this is not an overload switch?

Cost me $140.00 service call. Non warranty issue according to tech. I will discuss with my dealer!
__________________
2015 Flagstaff 831RBLSS
2015 Ram 2500 6.7 Cummings Crew
2014 Lowe Stinger 175
2013 FJR1300
Hthunder is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 11:53 AM   #12
Pickin', Campin', Mason
 
5picker's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: South Western PA
Posts: 12,976
Was this switch accessible from an outside compartment/storage area?
If so, was it locked?
If not, (accessible only from inside your camper) was it locked?

The service guy actually had to "pull the unit" to get to the switch?
__________________
_________________________________________
2016 Flagstaff 8529IKBS Diamond Package 5th Wheel-Goodyear Endurance Tires
2017 Ford F-Series SCREW 4x4 - Factory Puck B&W Companion
TST Tire Monitor w/Repeater - Sinemate 3500w Gen.

Days Camped: '17=30 '18=51 '19=58 '20=98
5picker is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 12:05 PM   #13
Left Coast
 
Join Date: Dec 2014
Location: vancouver,washington
Posts: 15,649
Send a message via Yahoo to bob caldwell
Havn't seen anything more then the intake/exhaust vent accessible from outside.....furnaces , the ones I'v seen, are installed from inside....very easy to remove.
bob caldwell is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 12:14 PM   #14
Member
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 49
Ep, only access is from inside unit. There is a panel below the refrigerator that is screwed on with 4 Phillips screws.
__________________
2015 Flagstaff 831RBLSS
2015 Ram 2500 6.7 Cummings Crew
2014 Lowe Stinger 175
2013 FJR1300
Hthunder is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 02:50 PM   #15
Senior Member
 
Join Date: May 2015
Posts: 925
Quote:
Originally Posted by Hthunder View Post
Ep, only access is from inside unit. There is a panel below the refrigerator that is screwed on with 4 Phillips screws.
Is it possible the tech hit the switch when removing the furnace? Something just does not sound right.

Jim
__________________
07 Dodge 1500 crew cab with 20" wheels, 08 Forest River Rockwood Signature Ultra-lite 8280SS
"The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man."
George Bernard Shaw
oldtool2 is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 03:56 PM   #16
Junior Member
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 28
You want to talk about strange! I live in Northern Alberta and was pulling the 5er south with the 04 Dodge Ram3500 Cummins. Me and DW had travelled at least 250 Km and I pulled up to an intersection. When I started to pull ahead the truck hesitated a bit and I hit the brakes, maybe 10 feet into the intersection and the truck stopped. Upon failing to start after several attempts CAA was called and hauled our sorry butts off to the local Dodge dealer, 5er and all. Dodge had a look and told me the fuel pump fuse was missing. Wasn't in there, don't know where or when it went! They put in a new fuse and it hasn't stopped since.
gunpro is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 04:10 PM   #17
Member
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 49
Quote:
Originally Posted by oldtool2 View Post
Is it possible the tech hit the switch when removing the furnace? Something just does not sound right.

Jim
It's possible but the unit would not work when he pulled it out and it did after.
Hthunder is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 04:17 PM   #18
Head Rambler
 
Join Date: Mar 2008
Location: Southwest Alabama
Posts: 8,498
Your symptoms sound like a stuck sail switch. I bet that he bumped the on/off switch when removing the unit and chalked the problem up to that. However, I suspect that removing the unit jarred the sail switch loose and that's what actually fixed the problem.
__________________
Salem 29RKSS Pushing a GMC Sierra 2500HD!
Gotta go campin!
Bama Rambler is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 04:48 PM   #19
Phat Phrog Stunt Team
 
TURBS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Iowa
Posts: 34,498
Wouldn't blower still run?
TURBS is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2015, 05:01 PM   #20
Member
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 49
Quote:
Originally Posted by TURBS View Post
Wouldn't blower still run?
The blower would run for about a minute the shut off. It may have been a stuck sail switch. Didn't think about that.
Hthunder is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
furnace

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Forest River, Inc. or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.



All times are GMT -5. The time now is 08:06 AM.