Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-18-2016, 09:59 AM   #1
Senior Member
 
KennyGolub's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 903
Fireplace problem

A strange thing happened yesterday when I fired up the generator and fireplace in the Berk.
The fireplace started normally, but after a minute, the faux flames stopped, but the faux logs still looked like they were burning. The heat came out normally.
No more "flames"

Has anyone experienced this ?
__________________
Ken & Laurie

2019 Entegra Aspire 44W
2020 RAM 1500 Laramie
KennyGolub is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2016, 10:14 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Napa Valley, CA
Posts: 497
No...but I would look at replacing the light source which is usually a simple bulb replacement. Also, could be the rotating device which makes the flames stopped rotating.
__________________
2015 Rockwood A128S
2010 Rockwood 2604
2014 Ford F-250 CC SB 2WD
2008 Toyota Sequoia 2WD
Big Vic is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2016, 11:39 AM   #3
Senior Member
 
dan-nickie's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Dallas TX
Posts: 1,674
Did you know there's an adjustment for the Flames underneath the bottom panel?
__________________
Dan
2014 Berkshire 390RB-60
dan-nickie is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2016, 11:46 AM   #4
Senior Member
 
KennyGolub's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 903
Quote:
Originally Posted by dan-nickie View Post
Did you know there's an adjustment for the Flames underneath the bottom panel?
No, I sure didn't. Thanks for that tip !
__________________
Ken & Laurie

2019 Entegra Aspire 44W
2020 RAM 1500 Laramie
KennyGolub is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2016, 11:15 AM   #5
Senior Member
 
nathantoensing's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 134
Happened to mine. Bulb(s) are out. Warranty replaced free of charge!


--Nathan
2016 38a
__________________
--Nathan
2016 38a
nathantoensing is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2016, 10:27 AM   #6
Senior Member
 
BamaBob's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Whereever our Berkshire is Parked!
Posts: 7,085
Ken,


Did you find a fix for this?
__________________
Bob & Anne-Marie [BamaBob & 6 Actual]
| 2017 Berkshire XLT 43A with Ultrasteer Tag | Blue Ox Avail + KarGard II |
| SMI AF-1 Air Brake | 2016 Jeep Cherokee Overland TOAD | Pedego Bikes |
Nights Camped: 2013 - 24 • 2014 - 42 • 2015 - 56 • Jul 2016 - Fulltime •
BamaBob is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2016, 11:30 AM   #7
Dragonship Captain
 
Oscarvan's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Location: Eastern PA, USA
Posts: 1,319
I think he's in winter storage and is going to fix it in spring. As long as the heat part worked he wasn't too worried.
__________________
Read about our 2017 38A: https://dragonship.blog/
Oscarvan is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2016, 01:27 PM   #8
Senior Member
 
KennyGolub's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 903
Quote:
Originally Posted by BamaBob View Post
Ken,


Did you find a fix for this?
Bob: Like the reply right after yours (Oscarvan) said, It's not critical. It does heat okay, so I can exercise the generator. I did notice the flames do appear for a bit when I first turn it on, so it's not the bulb(s). Not sure if the cold weather is causing a problem with the mechanics of the roller. Next Monday, we're supposed to be in the upper 50's, So I will probably head out there with the tools. It may prove to be difficult, because I can't take the slide out. I have it covered.

Thanks for checking !!

Ken
__________________
Ken & Laurie

2019 Entegra Aspire 44W
2020 RAM 1500 Laramie
KennyGolub is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2016, 03:59 PM   #9
Senior Member
 
dan-nickie's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Dallas TX
Posts: 1,674
Did you find the adjustment at the bottom?
__________________
Dan
2014 Berkshire 390RB-60
dan-nickie is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2016, 04:34 PM   #10
Just as confused as you
 
Scrapper's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Wilderness CG, WI
Posts: 4,389
Quote:
Originally Posted by KennyGolub View Post
Bob: Like the reply right after yours (Oscarvan) said, It's not critical. It does heat okay, so I can exercise the generator. I did notice the flames do appear for a bit when I first turn it on, so it's not the bulb(s). Not sure if the cold weather is causing a problem with the mechanics of the roller. Next Monday, we're supposed to be in the upper 50's, So I will probably head out there with the tools. It may prove to be difficult, because I can't take the slide out. I have it covered.

Thanks for checking !!

Ken
It could be the bulb. It could have a broken filament that makes contact until it gets hot. A matter of half a second or so.
Scrapper is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2016, 07:57 PM   #11
Senior Member
 
KennyGolub's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 903
Quote:
Originally Posted by dan-nickie View Post
Did you find the adjustment at the bottom?
Waiting for 60 degrees on Monday
__________________
Ken & Laurie

2019 Entegra Aspire 44W
2020 RAM 1500 Laramie
KennyGolub is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2016, 12:27 PM   #12
Senior Member
 
KennyGolub's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 903
The warmer weather has hit !!

I pulled the fireplace out and took it into my basement at home. The rotating motor is fine. It appears to use two L.E.D.'s for a light source. They work, but are pretty dim.

They are soldered on to a small wafer circuit board. So I guess my question to anyone who had been in there, is how bright are your L.E.D.'s. ?

I'm guessing I'll end up going to the Mfgr's web site and seeking tech support on this one.

Thanks to all. Hope you had Merry and Blessed Christmas !!!!

Ken
__________________
Ken & Laurie

2019 Entegra Aspire 44W
2020 RAM 1500 Laramie
KennyGolub is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2016, 05:22 PM   #13
Senior Member
 
I-RV's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Mount Laurel, NJ
Posts: 1,024
Ken
You might want to use this for your fire...............



Hank
__________________
Gale & Hank- 2012 Berkshire 390BH
I-RV is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2016, 11:43 AM   #14
Dragonship Captain
 
Oscarvan's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Location: Eastern PA, USA
Posts: 1,319
Oh, you so funny!
__________________
Read about our 2017 38A: https://dragonship.blog/
Oscarvan is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2016, 02:18 PM   #15
Senior Member
 
KennyGolub's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 903
Just got off the phone with the folks at DC Dimplex. They say it's either the controller board or LEDs. Even though it is out of warranty, they are going to send me both just to make sure, at no charge !!

Another good company !!
__________________
Ken & Laurie

2019 Entegra Aspire 44W
2020 RAM 1500 Laramie
KennyGolub is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Forest River, Inc. or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.



All times are GMT -5. The time now is 09:47 PM.