RV News RVBusiness 2021 Top 10 RVs of the Year, plus 56 additional debuts and must-see units → ×


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-24-2020, 06:08 PM   #1
Senior Member
 
edgewant's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Tennessee
Posts: 587
Reverse/back up lights not working

Anyone had this issue and have any insight.

Iím on the road so am reluctant to do too much.

Checked all the fuses and all are good. Checked for ground on one of the four lights and it checks good. Checked one of the 4 bulbs and itís good.

Didnít test relays but plan to when I return home.

Found the supply wire coming out of the firewall from the TCM but havenít checked it for 12v when in reverse.

Contacted Freightliner and they mentioned checking all the ignition fuses in the box in the compartment below the drivers seat. Every fuse checks ok.

Any thoughts.
__________________
edgewant

2013 Berkshire 390RB-60
toad - 2002 Jeep Wrangler Sport
edgewant is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2020, 08:41 AM   #2
Senior Member
 
ceedog's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 293
In my 2011 Berk there are fuse banks in the electrical bay that aren't listed in the manual.


Some of the circuits for the rear of the RV are fused there.
__________________
It ain't easy being me...I've tried.

ceedog is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2020, 08:54 AM   #3
Senior Member
 
Maingler's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Small Town
Posts: 158
Freightliner only supplied a 10A circuit and it wasn't large enough to feed all the lights.The back up signal from Freightliner feeds a relay in the front elctrical comparrment and a fused circuit from the Berkshire fuse panel feeds the lights.
Maingler is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2020, 02:39 PM   #4
Senior Member
 
edgewant's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Tennessee
Posts: 587
Reverse/back up lights not working

Quote:
Originally Posted by Maingler View Post
Freightliner only supplied a 10A circuit and it wasn't large enough to feed all the lights.The back up signal from Freightliner feeds a relay in the front elctrical comparrment and a fused circuit from the Berkshire fuse panel feeds the lights.


Any idea which Berkshire circuit.

I just tried putting 12v to pin slot 87 on the reverse lamp relay circuit and no lights. Iím beginning to think it may be a splice that has worked loose in the rear cap.

Thereís one big bundle of splices in side the cap. I believe it splices the four tail light circuits into the freightliner wiring.
__________________
edgewant

2013 Berkshire 390RB-60
toad - 2002 Jeep Wrangler Sport
edgewant is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2020, 04:12 PM   #5
Senior Member
 
Maingler's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Small Town
Posts: 158
Ill look at it tomorrow and let you know where to look.
Maingler is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2020, 09:12 AM   #6
Senior Member
 
Maingler's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Small Town
Posts: 158
15A trunk light fuse in Coach Fuse Panel feeds the rear lights and I attached taillight harness. Relay in rear should be located rear passenger side. Blue wire is back up chassis signal to relay.0610-500101.pdf
Maingler is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2020, 02:00 PM   #7
Senior Member
 
edgewant's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Tennessee
Posts: 587
Quote:
Originally Posted by Maingler View Post
15A trunk light fuse in Coach Fuse Panel feeds the rear lights and I attached taillight harness. Relay in rear should be located rear passenger side. Blue wire is back up chassis signal to relay.Attachment 241932


Thanks. Are any of the unmarked relays in the compartment below the drivers seat involved?
__________________
edgewant

2013 Berkshire 390RB-60
toad - 2002 Jeep Wrangler Sport
edgewant is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2020, 02:35 PM   #8
Senior Member
 
Maingler's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Small Town
Posts: 158
This will make more sense. There should be a 15A inline fuse at the batteries REV 14 PUR runs to pos 30 on reverse light relay. Click image for larger version

Name:	image001.jpeg
Views:	33
Size:	22.5 KB
ID:	241948
Maingler is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2020, 02:45 PM   #9
Senior Member
 
edgewant's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Tennessee
Posts: 587
Found the relay and it checks good. Itís in the most aft compartment on the passenger side.

Looked in chassis battery compartment and found one 20 amp in line fuse.

Is that the right one?
__________________
edgewant

2013 Berkshire 390RB-60
toad - 2002 Jeep Wrangler Sport
edgewant is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2020, 02:54 PM   #10
Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Lake Lanier
Posts: 47
PDM panel in the inverter box, it fixed mine.Click image for larger version

Name:	FL%20PDM%20Cover%20circle.jpeg
Views:	33
Size:	116.4 KB
ID:	241949Click image for larger version

Name:	FL%20PDModule%20Inside%20circle.jpeg
Views:	29
Size:	111.6 KB
ID:	241950
feedfold is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2020, 03:09 PM   #11
Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Lake Lanier
Posts: 47
I wouldn't get backup camera also when my backup lights didn't come on.
feedfold is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2020, 03:34 PM   #12
Senior Member
 
edgewant's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Tennessee
Posts: 587
Dude.

What year is your motorhome?

Mine looks nothing like that!
__________________
edgewant

2013 Berkshire 390RB-60
toad - 2002 Jeep Wrangler Sport
edgewant is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2020, 04:58 PM   #13
Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Lake Lanier
Posts: 47
2016 34qs
feedfold is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2020, 05:33 PM   #14
Senior Member
 
edgewant's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Tennessee
Posts: 587
Mine is a 2013 390RB. It has 4 back up lights. Apparently a 10 amp circuit was insufficient, which I get, so FR added a circuit.

Unfortunately itís not something they share unless you have issues with it.

Just wish they would provide a complete set of schematics especially when they circumvent something that Freightliner has provided.
__________________
edgewant

2013 Berkshire 390RB-60
toad - 2002 Jeep Wrangler Sport
edgewant is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2020, 06:09 PM   #15
Senior Member
 
Maingler's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Small Town
Posts: 158
You have an older unit. Is it a purple wire coming off the fuse?
Maingler is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2020, 06:15 PM   #16
Senior Member
 
edgewant's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Tennessee
Posts: 587
Quote:
Originally Posted by Maingler View Post
You have an older unit. Is it a purple wire coming off the fuse?


The 20 amp fuse in the chassis battery compartment has a red and a white wire.
__________________
edgewant

2013 Berkshire 390RB-60
toad - 2002 Jeep Wrangler Sport
edgewant is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2020, 07:56 AM   #17
Senior Member
 
edgewant's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Tennessee
Posts: 587
Reverse/back up lights not working

Itís a purple wire feeding pin 30 on the relay.

But I still havenít been able to locate the in-line fuse. Click image for larger version

Name:	IMG_0056.jpg
Views:	29
Size:	338.9 KB
ID:	242008
__________________
edgewant

2013 Berkshire 390RB-60
toad - 2002 Jeep Wrangler Sport
edgewant is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2020, 08:04 AM   #18
Senior Member
 
edgewant's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Tennessee
Posts: 587
Is this the fuse for the backup light circuit?

Click image for larger version

Name:	Adjustments.jpg
Views:	37
Size:	304.4 KB
ID:	242009

If so where can I get a replacement?
__________________
edgewant

2013 Berkshire 390RB-60
toad - 2002 Jeep Wrangler Sport
edgewant is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2020, 10:59 AM   #19
Senior Member
 
Maingler's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Small Town
Posts: 158
Thats it, is there power on the blu/wht? Look up short stop or mini breaker. NAPA carries them.
Maingler is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2020, 02:05 PM   #20
Senior Member
 
edgewant's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Tennessee
Posts: 587
Quote:
Originally Posted by Maingler View Post
Thats it, is there power on the blu/wht? Look up short stop or mini breaker. NAPA carries them.


The blue/wht wire does indeed have 12v on it. The fuse circuit tests ok.

I also tried jumping from pin 30 (purple) on relay to the pin87 (orange ). No reverse lamps. So now I wait till I get home in a couple weeks to look for a bad splice.

Thanks for all your help.
__________________
edgewant

2013 Berkshire 390RB-60
toad - 2002 Jeep Wrangler Sport
edgewant is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
light

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Forest River, Inc. or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.



All times are GMT -5. The time now is 12:59 AM.