Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-14-2024, 01:57 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Mar 2024
Posts: 3
Tire Pressure Monitor Sensor Malfunction

My wife and I purchased our first RV. We purchased a 2023 Leprechaun 230FS.
The tire pressure sensor indictors come on after 30 minutes of drive time ever since we took possession of it. I returned this RV the next day to the service dept. to repair this problem and a other problem with the slide. Slide was fixed but the TPMS's are an on going issue.
The dealership has given up, and point us to Ford, they have done everything they could and have contacted their engineering people with this issue, and we're waiting for their response.

I contacted Coachman and they say it's their understanding that there is an interference issue between the TPMS and possibly the radio they installed.

Has anyone else with this make, model on a E450 Ford chassis experienced this problem.

Thanks!
RB2004 is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2024, 06:08 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 423
TMPS sensors are activated, or by movement, or by 133mhz signal from the receving unit with display.

I think yours is the second.
Then signal is not send by unit or some disturbance.

Do all the wheels react that slow, or only rear.
Then it could be a distance problem like traveltrailers often have.
jadatis is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2024, 02:19 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Mar 2024
Posts: 3
Hello,
Yes I agree with the second one, and yes all 6 of 6. Information screen will state "Tire pressure sensor fault" with the tire image lit up.
I'm waiting for Ford to get back to me on their thoughts on this issue.
I was wondering if anyone else out there had this problem with their Class C from Coachman?

Thanks for your reply!
RB2004 is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2024, 02:35 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 423
Then I think I undersood wrong.
Thought the pressures where only given after 30 minutes driving.

But now I make if your post, that tmps works in the beginning, but fails afted 30 minutes drive.
jadatis is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2024, 03:09 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Mar 2024
Posts: 3
Correct.
After 30 minutes of driving the information screen makes the statement and the tire icon lights up.
Ford & the RV dealership with Coachman assistance have tried to reset but the system just won't respond and correct.

Going to wait for Ford's engineering people to find a solution and if they can't see what the options are after that.

Thanks again!!
RB2004 is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2024, 01:12 AM   #6
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 423
Some sugestions

Unit side
Software bug> needs update.
Not repeating 133mhz starting signal so sensors go back to sleep after a while.
The already mentioned disturbance.

Sensors side

Almost empty battery so in begining enaugh volts, but to low voltage after a while (30 minutes)

Would it be possible to, yust as for carsystems, to read out the errorcodes?
jadatis is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
monitor, pressure, tire

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Forest River, Inc. or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.



All times are GMT -5. The time now is 02:10 AM.